Μαγιορκίνης: Πιο γρήγορη η αποτελεσματικότητα των μέτρων σε πόλεις με μικρούς πληθυσμούς

“Οι χώρες της Ευρώπης η μία μετά την άλλη είδαν μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα δραματικές αυξήσεις στους αριθμούς των διαγνώσεων με εκθετική αύξηση” υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Όπως συνέχισε: “Την εικόνα επιταχυνόμενης αύξησης παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως οι Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ελβετία και η Αυστρία. Αύξηση παρατηρούμε και στη Γερμανία που μέχρι τώρα είχε ένα πολύ καλό επιδημιολογικό προφίλ. Στην Ισπανία και τη Δανία φαίνεται να εξακολουθεί η δυναμική ύφεση της επιδημίας στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος”.

Όσον αφορά στο Ισραήλ που είναι η πρώτη χώρα που μπήκε σε δεύτερο lockdown στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο καθηγητής επεσήμανε πως “φαίνεται ότι υπάρχει σημαντικότατη ύφεση των νέων διαγνώσεων. Η θετικότητα από το 15% έπεσε σε κάτω από το 8%, εμείς είμαστε γύρω στο 3% και έτσι φαίνεται πως θα προχωρήσουν σε αναστροφή του lockdown για το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας”. Αναφερόμενος στον αριθμό διαγνώσεων στην Ελλάδα επεσήμανε: “Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να βλέπουμε αριθμό διαγνώσεων που κινείται στα 300-400. Ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει από την προηγούμενη εβδομάδα υψηλότερος από τους 90… Ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγει σε καθημερινή βάση υπερβαίνει τους 5 σε αρκετές περιπτώσεις. Η Αττική παραμένει η περιφέρεια με τις περισσότερες διαγνώσεις και από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας έδειξε κάποιες τάσεις σταθεροποίησης, η οποία φαίνεται προς το παρόν να παραμένει. Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί προς το παρόν γιατί η επιδημία σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να εξαπλώνεται με ώσεις, ένα φαινόμενο που θα μας απασχολήσει και στο μέλλον” υπογράμμισε και παράλληλα ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι το μέγεθος της πόλης ή του χωριού που υπάρχουν ενεργά κρούσματα έχει μεγάλη σημασία. “Βλέπουμε πιο γρήγορα αποτελεσματικότητα των μέτρων σε μικρές πόλεις και χωριά από ό,τι σε μεγάλες. Υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται”. Όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός τόσο πιο αυστηρή πρέπει να είναι η τήρηση των μέτρων στα αστικά κέντρα, επεσήμανε ο καθηγητής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ