Μαγιορκίνης για ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι – Πόσα κρούσματα αναμένονται στην Ελλάδα

Για την έξαρση της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά σε χώρες του εξωτερικού αλλά και για το πόσα κρούσματα αναμένονται στην Ελλάδα μίλησε μεταξύ άλλων ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ1, τι είναι η οξεία ηπατίτιδα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια φλεγμονή του ήπατος η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα, αυτό που λέγαμε παλιά «η χρυσή». Συνήθως κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό είναι καμπανάκι ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί γι’ αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ακόμη ότι από όσο γνωρίζει μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά δεν γίνονται στην Ελλάδα, και τέτοιες περιπτώσεις πήγαιναν στο εξωτερικό, γιατί είναι σπάνιες περιπτώσεις και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα στην Ελλάδα. Συνήθως στα παιδιά γίνονται από ζωντανό δότη, που σημαίνει ότι ο πατέρας, αν είναι συμβατός, να δώσει μέρος από το ήπαρ του στο παιδί.

Όσον αφορά στα συμπτώματα, τόνισε ότι ένας πυρετός δεν χρειάζεται να ανησυχήσει τους γονείς, βασικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και το κιτρίνισμα του ματιού.

Πότε θα έρθει η οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα

Ο ιός κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, είπε ο κ. Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε ότι «αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή».

«Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ από την ΕΡΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ