Μαγιορκίνης: Αυτές είναι οι επιλογές για τις περιοχές με μεγάλο επιδημικό φορτίο

Στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο, έδωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της Τρίτης, προειδοποιώντας ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο επανέρχεται απειλητικά η επιδημία και στο δεύτερο κύμα. Σημείωσε, δε, ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα.

Ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ειδικά για την Ελλάδα ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων παραμένει σε υψηλότερα των 300 ατόμων επίπεδα, για δεύτερη εβδομάδα, χωρίς σημεία υποχώρησης, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής έχει αυξητικές τάσεις.

Στο επίκεντρο της έξαρσης των κρουσμάτων βρίσκεται η Αττική, επανέλαβε, για να διευκρινίσει ότι η επίδραση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στο λεκανοπέδιο θα φανεί προς το τέλος της επομένης εβδομάδας.

Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα έχει φτάσει τους πέντε κι έτσι έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο του πρώτου κύματος. Ο χρόνος διπλασιασμού του κυλιόμενου μέσου όρου θανάτων ανά ημέρα στο δεύτερο κύμα είναι περίπου 4 εβδομάδες μέχρι τώρα, ενώ στο πρώτο κύμα ο αντίστοιχος μέσος όρος διπλασιαζόταν ραγδαία σε χρονικό διάστημα περίπου 7-10 ημέρες, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. “Αυτή η σαφής πιο αργή εξάπλωση της επιδημίας είναι ενδεικτική της μείωσης της μεταδοτικότητας σε σχέση με το πρώτο κύμα ως αποτέλεσμα των ήδη ληφθέντων μέτρων ωστόσο δείχνει σαφώς ότι απαιτείται επιπλέον σημαντική προσπάθεια ώστε να αναστραφεί η επιδημική εξάπλωση”, τόνισε.

Επίσης, έκανε νέα έκκληση στους συνανθρώπους μας, ηλικίας άνω των 65 ετών, να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές, ενώ για τους συγγενείς τους να θεωρούν τους εαυτούς τους ως πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς.

Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε τον ρόλο που παίζει η προτεραιοποίηση των κοινωνικο-οικονομικών δραστηριοτήτων, φέρνοντας ως παράδειγμα τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Δρ. Άντονι Φάουτσι. “Οι περιοχές με μεγάλο επιδημικό φορτίο έχουν τις εξής επιλογές: είτε να κλείσουν τα μπαρ είτε να κλείσουν τα σχολεία”, τόνισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ