Λουκέτo σε μονάδες που μολύνουν τον Ασωπό

«Τελεσίγραφο» στέλνει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην πολιτεία να σταματήσει αμέσως η επί χρόνια ρύπανση του ποταμού Ασωπού και να μπει «λουκέτο» σε μονάδες (βιομηχανικές, βιοτεχνικές, μεταποιητικές κ.λπ.) που εξακολουθούν να υποβαθμίζουν το περιβάλλον προκαλώντας κινδύνους και για την υγεία των πολιτών.

Κάνοντας δεκτή σχετική αίτηση ακύρωσης εκατοντάδων κατοίκων της ευρύτερης ζώνης, το ΣτΕ διαπιστώνει τη μακρόχρονη αδράνεια της πολιτείας ως προς τη λήψη κατάλληλων και δραστικών μέτρων, αφού η μόλυνση του Ασωπού, παραποτάμων του αλλά και των εκβολών του απασχολεί τουλάχιστον 20 χρόνια επιστημονικές μελέτες (ΕΜΠ κ.λπ.) και διεθνείς φορείς.

Αξιολογώντας σωρεία στοιχείων και εκθέσεων, το Ανώτατο Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι έχει αναδειχθεί πλήρως «το χρόνιο πρόβλημα ουσιώδους διατάραξης του οικοσυστήματος του Ασωπού ποταμού και η ανάγκη να ληφθούν μέτρα αποκατάστασής του», αφού πέρα από τα προβλήματα για το φυσικό οικοσύστημα «συντρέχει άμεσος κίνδυνος και για την υγεία των κατοίκων».

Γι’ αυτό το ΣτΕ, ακυρώνοντας την παράλειψη της πολιτείας να δώσει λύσεις και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποτελεσματικά, την καλεί (με τη δύναμη και την πειθώ της δικαστικής εντολής) να:

  • Διακόψει τη λειτουργία όσων μονάδων δεν διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων ή λειτουργούν παραβιάζοντας περιβαλλοντικούς όρους σχετικά με την επεξεργασία αποβλήτων. Ετσι θα αποφευχθεί η περαιτέρω ρύπανση του οικοσυστήματος.

     

  • Επιλύσει το γενικότερο πρόβλημα της επεξεργασίας αποβλήτων, είτε κατασκευάζοντας σχετική κεντρική μονάδα είτε με άλλο αντίστοιχο έργο, σύμφωνα με σχετικές μελέτες και προτάσεις που έγιναν, αλλά δεν έχουν εδώ και χρόνια υλοποιηθεί.

     

  • Πάρει τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του διαταραχθέντος οικοσυστήματος. Μεταξύ αυτών, πρέπει να ενεργοποιηθεί ο Ν. 1650/1986 που προβλέπει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για να χαρακτηριστεί η ευρύτερη περιοχή ως «ζώνη ειδικών περιβαλλοντικών ενισχύσεων». Αυτό θα επιτρέψει να τεκμηριωθεί η κρισιμότητα του προβλήματος και να ληφθούν δραστικά μέτρα, προβλέποντας ακόμα και την παροχή οικονομικών κινήτρων ή την επιβολή ανταποδοτικών τελών (σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που υπόκεινται σε ειδικούς περιορισμούς και μέτρα για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος).

Στοιχεία και μελέτες

Στην απόφαση 3943/15 του ΣτΕ (πρόεδρος Χ. Ράμμος, εισηγητής Αικ. Σακελλαροπούλου) τονίζεται ότι οι κάτοικοι επεσήμαναν (με στοιχεία και μελέτες) το οξύ πρόβλημα στην περιοχή λόγω της επί 10ετίες ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων στον Ασωπό και ζήτησαν σειρά μέτρων (κεντρική μονάδα, δίκτυο αποχέτευσης βιομηχανικών επεξεργασμένων αποβλήτων, έκδοση ΠΔ για την περιοχή της λεκάνης απορροής του ποταμού κ.λπ.).

Σε μελέτες (ΕΜΠ, Χημικών Μηχανικών κ.λπ.) από το 1997, το 2009 μέχρι και πέρυσι αναφέρεται η λειτουργία εκατοντάδων βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων (σχεδόν 400) και ότι επί 13 χρόνια παρέμεινε αμετάβλητη η ημερήσια ποσότητα των παραγόμενων υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, ενώ επισημαίνεται ότι οι μισές από τις βιομηχανικές μονάδες δεν διαθέτουν εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

Παράλληλα ο Δήμος Ωρωπού γνωστοποίησε στο ΣτΕ ότι σε ακτίνα 7 χλμ. λειτουργούν πάνω από 1.000 μεσαίες και μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις και ότι ημερησίως καταλήγουν στον Ασωπό 13.000 m3 υγρών αποβλήτων, που είναι ανεπεξέργαστα ή ελλιπώς επεξεργασμένα, με συνέπεια τη σημαντική ρύπανση επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, που συχνά ξεπερνά εκατοντάδες φορές το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο συγκεκριμένων ρύπων στο υδάτινο περιβάλλον.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

58χρονος καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη για κακοποίηση ανηλίκου

O Έλληνας επιστήμονας που μάχεται κατά του Αλτσχάιμερ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ