Λοιμωξιολόγοι: Τι εισηγούνται για το Πάσχα – Πότε ανοίγουν εστίαση και σχολεία – Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού

“Κλείδωσε” το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους στις 3 Μαΐου, καθώς η επιτροπή των ειδικών έδωσε το “πράσινο φως” στη σημερινή της συνεδρίαση. Όπως αναμενόταν, δεν τέθηκε προς συζήτηση το θέμα των μετακινήσεων εκτός νομού για το Πάσχα, καθώς δεν υπήρχε και σχετική εισήγηση της κυβέρνησης. Έτσι, μπαίνει και επισήμως “φρένο” στα σχέδια για “Πάσχα στο χωριό”. Ωστόσο, θα συζητηθεί η μετακίνηση εντός του ίδιου του νομού σε περίπτωση που υπάρχει εξοχικό σπίτι ή μεταξύ φίλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μέχρι στιγμής προκύπτει ότι οι ειδικοί καταλήγουν ότι στις 3 Μαΐου μπορεί να ανοίξει η εστίαση και στις 10 Μαΐου να ξεκινήσει η δια ζώσης εκπαίδευση για τις υπόλοιπες βαθμίδες, δηλαδή νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια.

Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως προτείνουν από τις 14 του ίδιου μήνα να απελευθερωθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται τη Μεγάλη Εβδομάδα να ξεκινά από τις 10 βράδυ, και όχι από τις 9 που είναι σήμερα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση και να αρχίζει από τις 11.

Σε ό,τι αφορά το πασχαλινό τραπέζι προτείνουν σε εσωτερικό χώρο να μπορούν να βρίσκονται μέχρι δύο οικογένειες και εννέα άτομα, ενώ σε εξωτερικό έως 12 άτομα, επίσης από δύο οικογένειες.

Εκείνο που θα επισημανθεί με τα μέτρα που θα προτείνουν είναι η ασφαλής λειτουργία των εκκλησιών. Δηλαδή, εκπέμπουν το μήνυμα ότι και στους εξωτερικούς χώρους, στον προαύλιο χώρο δηλαδή των ναών, αν δεν τηρούνται τα μέτρα, ο καθένας θα είναι εκτεθειμένος στον κορονοϊό. Σημειώνεται ότι ακόμα η ψηφοφορία δεν έχει ολοκληρωθεί ωστόσο η πλειοψηφία των ειδικών τάσσεται υπέρ των παραπάνω προτάσεων.

Πότε θα γίνουν ανακοινώσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται εν αναμονή των τελικών εισηγήσεων των ειδικών, προκειμένου να αποτυπωθεί ο οδικός χάρτης για τον τρόπο εορτασμού του Πάσχα και της περαιτέρω άρσης των μέτρων. Εφόσον η Επιτροπή καταλήξει στην τελική εισήγησή της προς την κυβέρνηση, οι ανακοινώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα από το κυβερνητικό επιτελείο.

Αυτό που θεωρείται οριστικό είναι η απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων το Πάσχα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με τη συγκεκριμένη κίνηση η κυβέρνηση στοχεύει από τη μία να τεθεί εκτός πλάνου κάθε ενδεχόμενο διασποράς της πανδημίας στην κοινότητα, και από την άλλη να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις έτσι ώστε μετά το Πάσχα, να προχωρήσουμε στη σταδιακή επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, με ορόσημο τη 14η Μαΐου οπότε και ανοίγει επίσημα ο τουρισμός. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, “όπλα” σε αυτή τη μετάβαση θα είναι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εμβολιασμών στην κοινότητα, τα self test και οι καιρικές συνθήκες που σταδιακά θα βελτιώνονται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ