Lockdown – Τσακρής στον Realfm 97,8: Θα χρειαστούμε περισσότερο χρονικό διάστημα – Τι εξετάζεται

“Ίσως δεν συνειδητοποιήσαμε πολύ καλά τη δυναμική που έχει αυτή η επιδημία και τη συμπεριφορά που έχουν οι κορονοϊοί, που με τις μικρές αλλαγές της θερμοκρασίας επηρεάζεται η δυναμική τους εξέλιξη. Έτσι βρέθηκε όλη η Ευρώπη με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο λόγω της χαλάρωσης των μέτρων ήδη από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και αυτό έδωσε την ευκαιρία με τις μικρές μεταβολές της θερμοκρασίας πρώτα στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη και αργότερα στις άλλες χώρες να εξαπλωθεί με εκθετικούς ρυθμούς η πανδημία σε όλον τον πληθυσμό που δεν έχει ανοσία, είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά ανοσίας όπως ξέρουμε, και συνεχώς επεκτείνεται όλο και περισσότερο. Η εκθετική αύξηση συνεχίζει να υπάρχει και παρατηρείται και στη χώρα μας με μια καθυστέρηση που σε σημαντικό βαθμό έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες” δήλωσε στον Realfm 97,8 ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Τσακρής.

“Σε αυτό το δεύτερο κύμα, ξέρουμε πολύ καλύτερα σε σχέση με το πρώτο κύμα τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες έκθεσης στον ιό. Ξέρουμε πια τη σημασία που έχει η χρήση της μάσκας, των αποστάσεων και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο αερισμός στη μείωση της πιθανότητας έκθεσης στον κορονοϊό. Η εμπειρία από το πρώτο επιδημικό κύμα και ιδιαίτερα στις χώρες που η επιδημία είχε πάρει εκρηκτικές διαστάσεις φαίνεται ότι χρειάστηκε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσει η επιδημία να γυρίσει πίσω και να έρθει στο R κάτω της μονάδας” σημείωσε.

Ερωτηθείς για όσα ακούγονται για παράταση του lockdown απάντησε ότι “Νομίζω είναι πια αρκετά κατανοητό ότι θα χρειαστούμε περισσότερο χρονικό διάστημα, από εκεί και πέρα εξετάζονται οι λεπτομέρειες ποιας μορφής θα είναι οι περιορισμοί που θα συνεχιστούν και μετά τις τρεις εβδομάδες. Δεν φαίνεται τουλάχιστον ότι τα δημοτικά συμβάλλουν στην εξάπλωση στη χώρα μας με όλα τα μέτρα που λαμβάνονται, αλλά μόνο και μόνο για να περιοριστούν οι μετακινήσεις είναι κάτι που κάτι εξετάζεται αν θα μπορεί να αποδώσει” συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ