Lockdown: Τα μέτρα που θα ισχύουν έως τις 7 Ιανουαρίου – Κλειστά σχολεία, εστίαση, ψυχαγωγία – Τι προβλέπεται για τις μετακινήσεις

Τον «οδικό χάρτη» για μια «σταδιακή και ασφαλή» επιστροφή στην καθημερινότητα, έδωσε ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όπως ανακοίνωσε, έπειτα από τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί:

-Θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

-Θα παραμείνουν κλειστά η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια και οι αθλητικές δραστηριότητες, πλην αυτών που και σήμερα συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα (πρωτάθλημα Super League σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ).

-Παραμένει σε ισχύ το μέτρο που αφορά τις απαγορεύσεις μετακινήσεων από νομό σε νομό, παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και της απαγόρευσης των συναθροίσεων.

-Διατηρείται στα ίδια ποσοστά η τηλεργασία και εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την ατομική άθληση, έως τρία άτομα σε ατομικά σπορ.

– Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

-Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

-Στο τέλος της εβδομάδας θα γίνουν νεότερες ανακοινώσεις για τι θα συμβεί με τις Εκκλησίες, αλλά και τα κομμωτήρια και τους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου, με βάση την αξιολόγηση της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων. Ειδικά για τις Εκκλησίες στην περίοδο των γιορτών, θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

– Σημειώνεται ότι από σήμερα έως και τις 8 Ιανουαρίου λειτουργούν τα καταστήματα εποχικών ειδών. Θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 μέχρι 20:30 καθημερινά και για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή «2», ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση. Εντός των καταστημάτων θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού.

Χριστούγεννα: Πόσα άτομα επιτρέπονται σε σπίτια τις γιορτές

Διαφορετικά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα, με κλειστή εστίαση και ψυχαγωγία, αλλά και με περιορισμό στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να συγκεντρώνονται στα σπίτια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν εργαλεία για την εφαρμογή της σύστασης να περάσουμε τα Χριστούγεννα το πολύ με ακόμη μια οικογένεια, είπε: “Είναι ένα θέμα του σχεδιασμού μας και επαφίεται πάρα πολύ, όπως όλα τα μέτρα, στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι συναθροίσεις είναι πηγή διασποράς”.

“Η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων είναι κλειδί για να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα. Αυτό που έχουμε ως ισχυρή σύσταση αυτή τη στιγμή είναι η αποφυγή των συναθροίσεων, να περάσουμε τις γιορτές με την οικογένειά μας, το πολύ με μια ακόμη οικογένεια ή μέχρι 9 άτομα” ανέφερε ο κ. Πέτσας, στις ανακοινώσεις που έκανε σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύουν έως τις 7 Ιανουαρίου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: “Παράθυρο” να μην ισχύει από τις 9 τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων, καθώς και παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. “Μιλάμε στην ουσία για τέσσερις ημέρες. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, αν μπορεί να υπάρξει κάτι ευρύτερο από το συνηθισμένο ωράριο. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη για το θέμα λιανεμπορίου” τόνισε ο κ.Πέτσας, αναφερόμενος στα μέτρα που θα ισχύουν έως τις 7 Ιανουαρίου.

“Η επάνοδος θα γίνει σταδιακά και με ασφάλεια”

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι “συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από την εφαρμογή του δεύτερου καθολικού lockdown» επισήμανε τονίζοντας ότι «και στη χώρα μας όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες βοήθησε στην τιθάσευση αρχικά και στην πτώση των κρουσμάτων στη συνέχεια. Όμως η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου είναι αργή.

Όπως είπε, είναι πιο αργή απ’ όσο αναμενόταν “εξαιτίας και της κόπωσης όλων μας μετά από δέκα μήνες μάχης με τον αόρατο και ύπουλο εχθρό, τον κορονοϊό. Είναι ενδεικτικό ότι συγκρίνοντας το δεύτερο με το πρώτο lockdown η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά περίπου 20% ενώ τα περιοριστικά μέτρα μετά και το κλείσιμο των σχολείων είναι ουσιαστικά τα ίδια”. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα υπάρχει μία σχετική σταθεροποίηση ή και ήπια μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των κρουσμάτων. Επίσης οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των κενών απλών κλινών covid 19. Ωστόσο, όπως είπε, η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι μεγάλη, παρά την μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώζουν ζωές. Η προστασία της δημόσιας υγείας και την ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνει σε ζυγαριά, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και συμπλήρωσε ότι η επάνοδος θα γίνει σταδιακά και με ασφάλεια. Ο δρόμος μας θα είναι πιο αργός αλλά πιο σίγουρος και πιο ασφαλής, πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως “έχουμε τονίσει πολλές φορές, ότι αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Ας ξεπεράσουμε την κόπωση και ας παραμερίσουμε τον εφησυχασμό έτσι ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να νικήσουμε οριστικά τον κορονοϊό τους επόμενους μήνες. Μαζί με τα φετινά, διαφορετικά Χριστούγεννα, έρχεται και η ελπίδα που φέρνει η επιστήμη, σε ολόκληρο τον κόσμο, με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Ας φροντίσουμε με την συμπεριφορά μας να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα, κερδίζοντας χρόνο που θα μας φέρει πιο κοντά στην οριστική έξοδο από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση”.

Δείτε το βίντεο με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ