Lockdown: Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς – Τι εξετάζεται για click away και click in shop

“Κληρώνει” σήμερα για το άνοιγμα της αγοράς από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει προκειμένου να εισηγηθεί στην κυβέρνηση και εκείνη θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι ειδικοί θα κάνουν την εισήγησή τους προκειμένου ναι μεν να μπορέσουν να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες αλλά με μέτρα προκειμένου να μην αυξηθεί ανεξέλεγκτα η κινητικότητα, άρα και η διασπορά και μετάδοση του κορονοϊού.

Όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο του click away, όπως και στην εορταστική περίοδο και για συγκεκριμένες κατηγορίες καταστημάτων, όπως τα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων με τη μέθοδο του click in shop. Για την ώρα απομακρύνεται η επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων, καθώς όπως λένε οι ειδικοί, αν ανοίξουν πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πανδημία. Μια πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί για την αγορά είναι και ο περιορισμός των αγορών στον Δήμο όπου μένει κάποιος, απαγορεύοντας επί της ουσίας τις μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο για ψώνια.

Οι έμποροι εδώ και καιρό ζητούν το άνοιγμα προκειμένου να “προλάβουν” και την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες άρχισαν από τις 11 Ιανουαρίου. Από την άλλη στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα από τις πρώτες ημέρες των εορτών είναι καλύτερα από ό,τι αναμενόταν – κάτι το οποίο έχει συζητηθεί και με τους λοιμωξιολόγους- και άρα θα μπορούσε να υπάρξει “επανεκκίνηση” της αγοράς έστω και όχι στο 100%.

Πώς θα ανοίξει η αγορά

Το καθεστώς που θα ισχύσει για τα εμπορικά καταστήματα θα είναι το ίδιο ακριβώς με αυτό που ίσχυσε την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away. Διαφορετικά θα είναι τα πράγματα με το click in shop για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης ή και άλλες κατηγορίες (π.χ. κοσμηματοπωλεία). Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες θα προσέρχονται κατόπιν ραντεβού για να δοκιμάσουν τα προϊόντα πριν να τα αγοράσουν.

Με ραντεβού θα λειτουργήσουν, επίσης – αν λειτουργήσουν τελικά- κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης νυχιών κτλ. Μοναδική εξαίρεση ενδέχεται ν’ αποτελέσουν οι «κόκκινες» περιοχές που βρίσκονται σε σκληρό lockdown, όπου τα καταστήματα θα παραμείνουν σ’ αυτή την περίπτωση κλειστά, ενώ ερωτηματικό παραμένει, επίσης, τι μέλλει γενέσθαι με τα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ