Lockdown σε Θεσσαλονίκη – Σέρρες: Μόνο μέσω ΕΡΓΑΝΗ οι μετακινήσεις εργαζομένων

Αποκλειστικά και μόνο μέσω του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” μπορούν να γίνονται οι μετακινήσεις των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο voria.gr. Η διευκρίνιση είναι αναγκαία από τη στιγμή που στο forma.gov.gr παραμένει χτες και σήμερα η πρόβλεψη για μετακίνηση και με βεβαίωση κίνησης Τύπου Α που ίσχυε στο πρώτο lockdown. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί σύγχυση και μπάχαλο σε λογιστικά γραφεία και επιχειρήσεις, που θεώρησαν ότι μπορούν με βεβαιώσεις Τύπου Α να διασφαλίσουν τις μετακινήσεις των εργαζομένων. Κάτι που από χθες ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση, πλην όμως στην επίσημη φόρμα δεν έχει αλλάξει ακόμη.

«Ισχύει αποκλειστικά η μετακίνηση με βεβαίωση του εργοδότη μόνο μέσα από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και τίποτα άλλο. Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω του ΕΡΓΑΝΗ στις περιοχές ‘Συναγερμού’, όπου εντάσσονται η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες», τόνισε στο voria.gr ο κ. Χαρδαλιάς.

Προφανώς οι αρμόδιοι πρέπει να ενσωματώσουν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη στο forma.gov.gr, καθώς όποιος το επισκέπτεται ως επίσημο ιστότοπο βλέπει ότι για τις περιοχές επιδημιολογικής παρατήρησης Γ (Συναγερμού) αναφέρεται το εξής: «Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο». Στα δε links των βεβαιώσεων το έντυπο δεν εκδίδεται μέσω του ΕΡΓΑΝΗ.

Πρόκειται προφανώς περί καθυστέρησης στην ενσωμάτωση της πρόβλεψης της Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα πρέπει να διορθωθεί και το σχετικό ΦΕΚ, από τη στιγμή που ο υφυπουργός επισημαίνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι μετακινήσεις χωρίς τη βεβαίωση του εργοδότη μέσω του ΕΡΓΑΝΗ δεν μπορούν να γίνουν. Το ζήτημα οφείλει να λύσει το υπουργείο Εργασίας και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να μη δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες, στους εργαζόμενους, στους λογιστές, στις επιχειρήσεις. Οι σχετικές οδηγίες έχουν δοθεί, όμως είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει και η προσαρμογή στο forma.gov.gr άμεσα για να πάψει το μπέρδεμα, για το οποίο έχει ενημερωθεί με αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και μηνύματα και ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς.

Πηγή: voria.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ