Λινού: Πώς φτάσαμε στην έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική – Ποια μέτρα θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί

Για τα νέα περιοριστικά μέτρα και την αύξηση των κρουσμάτων ιδίως στην Αττική μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, κάνοντας λόγο για μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί και δεν ελήφθησαν.

“Ήταν αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα – και ίσως να ήταν αυξημένα και νωρίτερα και δεν το είχαμε καταλάβει – διότι κεντρικά μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να αναστείλουν τη διασπορά δεν είχαν παρθεί. Πχ ενώ υπήρχε η τηλεργασία για το 50% των εργαζομένων, ελάχιστα εφαρμόστηκε και η εμπειρία μου ήταν ότι δεν είχε εφαρμοστεί καν στον δημόσιο τομέα ή στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό δείχνει μια άγνοια” είπε μιλώντας στο OPEN, εξηγώντας πώς φτάσαμε να “κοκκινίσει” η Αττική.

Επίσης, σύμφωνα με την κ. Λινού στις συγκοινωνίες δεν πάρθηκαν μέτρα και τα μέτρα τα οποία είχαν σχεδιαστεί για το άνοιγμα των σχολείων ήταν πενιχρά, όπως για παράδειγμα τα τεστ στους εκπαιδευτικούς που δεν έγιναν σε μεγάλο βαθμό, ίσως δεν ενθαρρύνθηκαν. Η ίδια υπογράμμισε ότι είναι θετικό το ότι δεν ανοίγουν τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές και αυτό θα πρέπει να εξετάζεται κάθε εβδομάδα.

“Είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα τεστ στους εκπαιδευτικούς, ιδίως σε εκείνους που διδάσκουν στα γυμνάσια και που εξ’ ανάγκης βλέπουν πολλά παιδιά. Δεν υπάρχει δηλαδή η φούσκα του τμήματος που συχνά υπάρχει στο δημοτικό. Και επίσης όπου μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος χώρος για τη στέγαση τμημάτων που έχουν πολλά παιδιά, θα πρέπει να γίνει. Υπάρχουν χώροι που δεν αξιοποιούνται όπως θέατρα, πνευματικά κέντρα, χώροι του δήμου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε να αυξηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των παιδιών. Στις οικογένειες, πρέπει να θυμηθούμε ξανά την κατάσταση στο πρώτο κύμα που καθαρίζαμε ακόμη και τις σακούλες των τροφίμων” τόνισε η κ. Λινού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ