Λινού: Να μην βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους – Ο κίνδυνος της μετάλλαξης “Δέλτα”

Για τα εμβόλια, τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους και τη μετάλλαξη τύπου “Δέλτα” μίλησε η Αθηνά Λινού. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ είπε στον ΑΝΤ1 σχετικά με την αλλαγή της δεύτερης δόσης του AstraZeneca ότι “υπάρχει μεγάλη συζήτηση και διεθνώς για το εάν μπορεί και εάν ωφελεί η αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca. Δεν ξέρουμε αν ωφελεί. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχει κάποια παρενέργεια, ωστόσο δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητα”.

Η κα Λινού επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι να εμβολιασθούν όλοι και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα είναι θετικό το γεγονός να μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες παρενεργειών από τα εμβόλια και σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε η οδηγία το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνεται μόνο από άτομα άνω των 60 ετών.

Η κα Λινού είπε πως δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας, ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα αφορά κυρίως σε ανεμβολίαστους, ενώ οι εμβολιασμένοι αν νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτώματα.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις και συγκεκριμένα για τη μετάλλαξη τύπου «Δέλτα» η κα Λινού είπε ότι την πιάνουν τα εμβόλια αλλά δεν έχουν τόση αποτελεσματικότητα όσοι έχουν κάνει μόνο τη μία δόση και ειδικά μία δόση της AstraZeneca, ενώ επανέλαβε ότι «πρέπει να πείσουμε όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν».

Όπως υποστήριξε η καθηγήτρια, “υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό και ηλικιωμένων που δεν έχουν εμβολιασθεί καθόλου. Πρέπει να τους πείσουμε να το κάνουν άμεσα”. Σημείωσε ακόμη ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι «πολύ μεταδοτική» και θα κινδυνεύσουν αυτοί που δεν έχουν εμβολιασθεί και πρόσθεσε ότι «αν μπει στην Ελλάδα θα έχουμε πρόβλημα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί». Με τους ανθρώπους που μπαίνουν στην Ελλάδα, όταν υπάρχουν θετικά κρούσματα, πρέπει να υπάρχει αλληλούχηση για να ξέρουμε ποιος τύπος είναι και να υπάρξει αυστηρή ιχνηλάτηση ώστε να μην μπει στη χώρα”.

Αναφορικά με τις μάσκες και τη συζήτηση εάν θα τις βγάλουμε στους εξωτερικούς χώρους, η κα Λινού προτείνει “να μην βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους” καθώς όπως εξήγησε ο ιός ακόμα μεταδίδεται και τόνισε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ