Λιμάνι κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη – Οι 5 πρωτοβουλίες του Κικίλια

Με 5 νέες πρωτοβουλίες, που σκοπό έχουν να ενισχύσουν τον τουρισμό στη Μακεδονία, ξεκινά τη θητεία του στο υπουργείο Τουρισμού ο Βασίλης Κικίλιας.

Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το σχέδιό του να βάλει τη Θεσσαλονίκη στον χάρτη της κρουαζιέρας και να γίνει η πόλη σημείο αναφοράς και home port για τα κρουαζιερόπλοια στην ανατολική Μεσόγειο.

Από την πρώτη εμφάνισή του στο υπουργείο, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο νέος υπουργός δήλωσε ότι θα «πατήσει» και θα αξιοποιήσει ό,τι μέχρι τώρα έχει χτιστεί στο υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου -όπως είπε- να δημιουργήσει το νέο τουριστικό προϊόν.

Ο Β. Κικίλιας θέλει να ανοίξει νέους δρόμους στον τουρισμό στη χώρα μας και η αρχή γίνεται με τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο νέος υπουργός γνωρίζει καλά ότι η Θεσσαλονίκη -και γενικότερα η Μακεδονία- αποτελεί έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό για αρκετούς λόγους.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, η φυσική και γεωγραφική θέση της, η ψυχαγωγία, η κουζίνα, οι παραλίες της Χαλκιδικής, οι οργανωμένες ξενοδοχειακές υποδομές και τα camping, η φοιτητική κοινότητα, τα κινηματογραφικά φεστιβάλ, οι επιχειρηματικές εκθέσεις, όπως και το γεγονός ότι αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο στη χώρα – κομβικό, δε, στα Βαλκάνια.

Την ίδια στιγμή οι φυσικές ομορφιές και οι μεγάλες δυνατότητες για εναλλακτικό τουρισμό στη Μακεδονία είναι ανεξάντλητες, όπως σημειώνουν παράγοντες του κλάδου. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται να γίνουν σημαντικά βήματα προκειμένου η Νύμφη του Θερμαϊκού να καθιερωθεί ως city break, κάτι που αποτελεί διακαή πόθο και για τις τοπικές Αρχές, αλλά και η Μακεδονία να αναπτύξει ολοκληρωμένα και πολυεπίπεδα το τουριστικό προϊόν της.

Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Τουρισμού, ο Β. Κικίλιας έχει καταρτίσει σχέδιο που εδράζεται σε 5 βασικές πρωτοβουλίες.

Οι 5 πρωτοβουλίες για το λιμάνι

Πρώτον, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να γίνει σημείο αναφοράς για τις κρουαζιέρες. Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, ο τουρισμός της κρουαζιέρας έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, ενώ η πόλη έχει πλέον στη φαρέτρα της το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου και σύγχρονου αεροδρομίου.

Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας έχει τις προοπτικές να μεταμορφώσει το λιμάνι τόσο σε hub όσο και home port για την ευρύτερη διασύνδεσή της με τη Χαλκδική και τα νησιά του Αιγαίου.

Μια τέτοια κίνηση αναμένεται να προσδώσει σημαντικά οφέλη στην οικονομία της πόλης και στις επιχειρήσεις, από το εμπόριο μέχρι την εστίαση.

Δεύτερον, ο θρησκευτικός τουρισμός που αποτελεί, επίσης, ένα κρίσιμο στοίχημα, καθώς μπορεί να προσελκύσει οργανωμένα, πολυπληθή γκρουπ επισκεπτών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το Αγιον Ορος, όπως και πλείστες εκκλησίες και μοναστήρια, έχει τη δυνατότητα να γίνει πόλος έλξης, τονώνοντας το τουριστικό προϊόν.

Παράλληλα σημαντική θέση έχει και ο διαθρησκευτικός τουρισμός, λόγω της πολυπολιτισμικότητας της Θεσσαλονίκης με τα σημαντικά ιστορικά μνημεία και τους χώρους λατρείας.

Τρίτον, οι ιαματικές πηγές, που χρησιμοποιούνται ως μέσο θεραπείας πολλών ασθενειών, είναι δεκάδες στη Μακεδονία, από τον Λαγκαδά έως την Αριδαία, με μεγάλη ιστορική διαδρομή μέσα στον χρόνο. Στο υπουργείο Τουρισμού διαμορφώνεται ήδη το σχέδιο προκειμένου η ολοκληρωμένη αξιοποίησή τους, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους δήμους, να προσελκύσει επισκέπτες και τους 12 μήνες του έτους.

Τέταρτον, ο γαστρονομικός τουρισμός ευρύτερα και ειδικότερα ο οινοτουρισμός βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες του Β. Κικίλια. Στόχος είναι η προσέλκυση σημαντικού μεριδίου μιας πολύ απαιτητικής αγοράς, αξιοποιώντας τους σπάνιας ομορφιάς και παραγωγής αμπελώνες της Μακεδονίας, ενώ η τοπική γαστρονομία μπορεί να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο και ως ένα δυνατό χαρτί για επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Πέμπτον, ο τουρισμός της περιπέτειας (Adventure Tourism).

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ