Λιγότερο… εκρηκτικός ο ρουκετοπόλεμος στη Χίο – Πόσες ρουκέτες θα ”εκτοξευθούν” το βράδυ της Ανάστασης

Σε θέσεις μάχης ενόψει της βραδιάς της Ανάστασης και του ρουκετοπόλεμου στη Χίο βρίσκονται από τη μία πλευρά οι «μπουρλοτιέρηδες» των δύο ενοριών του Βροντάδου και οι κάτοικοι που πλήττονται από την άλλη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ”ΕΘΝΟΣ”.

Σε ένα αυστηρό περιοριστικό πλαίσιο, με το 10% των ρουκετών περασμένων ετών, που θα εκτοξευθούν από προκαθορισμένες θέσεις ρίψης και σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, θα πραγματοποιηθεί φέτος το εκρηκτικό και εντυπωσιακό έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο της Χίου.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα εκτοξευθούν 10.000-12.000 ρουκέτες, ενώ έως το 2015 ξεπερνούσαν τις 100.000. Παράλληλα, οι ρίψεις θα γίνουν από ελεγχόμενες θέσεις σε συγκεκριμένες ώρες.

Οι «ρουκετατζήδες» των δύο ενοριών του οικισμού (Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερειθιανής) από την μία και μερίδα πληττόμενων κατοίκων από την άλλη έχουν πάρει εδώ και καιρό θέση μάχης, ενόψει της βραδιάς του Μεγάλου Σαββάτου και της Ανάστασης, όταν μία βροχή από χιλιάδες φλεγόμενες ρουκέτες θα σχηματιστεί στον αέρα πάνω από τον Βροντάδο, με στόχο τα καμπαναριά των δύο εκκλησιών.

Οι αρμόδιες Αρχές, από την πλευρά τους, ισορροπούν στη λεπτή γραμμή μεταξύ της τήρησης του νόμου και του εθιμικού δικαίου. Το περασμένο Σάββατο η Αστυνομία κατέσχεσε δεκάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες, καλούπια και άλλα σύνεργα κατασκευής σε αποθήκη στον Βροντάδο. Οι υποστηρικτές του εθίμου προσδοκούν ότι θα υπάρξει ανοχή το Μεγάλο Σάββατο , ενώ οι πολέμιοί του ζητούν τήρησης της νομιμότητας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ