Λιγότερα χρήματα, περισσότεροι ασθενείς

Λιγότερα χρήματα, περισσότεροι ασθενείς

Με «ψαλιδισμένους» προϋπολογισμούς, αλλά υψηλή ζήτηση για υπηρεσίες υγείας, οι νέοι διοικητές που έχουν αναλάβει εδώ και ένα μήνα τα ηνία των νοσοκομείων του ΕΣΥ έχουν πολύ δύσκολο έργο μπροστά τους. Για φέτος, οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων έχουν «ανώτατο όριο» τα 1,618 δισ. ευρώ, έναντι 1,863 δισ. ευρώ πέρυσι, όταν το 2009 ο αντίστοιχος προϋπολογισμός ξεπερνούσε τα 3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύουν πλέον 2.300.000 περιστατικά κατ’ έτος –αριθμός αυξημένος κατά 30% έναντι του 2009–, ενώ δέχονται 11.800.000 εξωτερικούς ασθενείς. Τρεις διοικητές περιγράφουν στην «Κ» τις δυσκολίες, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα επιχειρήσουν να κερδίσουν το «στοίχημα».

 

Το προσωπικό, που «φθίνει» αριθμητικά, και το ατελές πληροφοριακό σύστημα είναι τα βασικά προβλήματα που εντόπισε στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων ο νέος διοικητής του, κ. Λάμπρος Γεωργόπουλος. Οπως ανέφερε στην «Κ», πέρυσι αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων του νοσοκομείου. Επιπλέον, το πληροφοριακό σύστημα του νοσοκομείου είναι περιορισμένο και χρειάζεται να επεκταθεί. Είναι ενδεικτικό ότι οι κλινικές δεν «επικοινωνούν» με τη γραμματεία και η ενημέρωση των δύο υπηρεσιών γίνεται με χαρτί. Για τη μείωση των δαπανών, η «συνταγή» που θα ακολουθήσει είναι «μικροί στόχοι ανά τμήμα», είτε αυτό είναι κλινικό είτε διοικητικό, τεχνικό (π.χ. για τις προμήθειες προσέλκυση περισσότερων εταιρειών για καλύτερες προσφορές). 

Στον Βόλο, η αλλαγή στο τιμόνι του νοσοκομείου έγινε πριν από τέσσερις μήνες, σε μία περίοδο που οι πολύ κακές διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ του προσωπικού και της προηγούμενης διοίκησης έφτασαν ακόμα και στα δικαστήρια. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο νέος διοικητής κ. Κωνσταντίνος Καραμπάτσας, «αρχικά τακτοποιήσαμε απλήρωτες από τον Απρίλιο εφημερίες ιατρών. Προκηρύξαμε εγκαίρως στάσιμους τακτικούς διαγωνισμούς προμηθειών, ενώ 23 ιατροί προστέθηκαν στο υποστελεχωμένο ιατρικό μας δυναμικό». 

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το ογκολογικό – γενικό νοσοκομείο Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι», που πριν από δέκα ημέρες μπήκε σε πρόγραμμα πλήρους εφημερίας, ενώ συνεχείς είναι οι προσπάθειες για την ανάπτυξη και του ρόλου του ως γενικού νοσοκομείου. Οπως τονίζει στην «Κ» ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Λευτέρης Μπούλιας, μία από τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο ίδιος είναι η μείωση της αναμονής καρκινοπαθών (σ.σ.: σε κάποιες θεραπείες, όπως π.χ. ακτινοθεραπεία, φτάνει τους δύο μήνες). Σε αυτό αναμένεται να βοηθήσει η εντός του επομένου εικοσαημέρου αύξηση κατά 50% του αριθμού των κλινών βραχείας νοσηλείας.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ