Λίγοι στις εκδηλώσεις για τον Παύλο Φύσσα

Λίγοι στις εκδηλώσεις για τον Παύλο Φύσσα

Απόγευμα Πέμπτης στο Κερατσίνι. Επτά μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κι ανήμερα των γενεθλίων του-“αν ζούσε σήμερα θα γινόταν 35” όπως ειπώθηκε- άνθρωποι από τις εργατικές περιοχές του Πειραιά συγκεντρώνονται στο σημείο της δολοφονίας του αδικοχαμένου μουσικού για να αποτίσουν φόρο τιμής στον άνθρωπο, που έγινε σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα.

Κάποιοι λίγοι, εκπαιδευτικοί γιατροί, φοιητητές κ.α. που επιμένουν να μην ξεχνούν, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Εργατικής Λέσχης Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με αφορμή την προβολή του πολυσυζητημένου ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου “Φασισμός Α.Ε”. Έρχονται να αφήσουν λουλούδια εκεί που ο άτυχος νέος άφησε την τελευταία του πνοή, χτυπημένος από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Η είδηση για τη νέα χρυσαυγιτική επίθεση στο πολυιατρείο των Γιατρών του Κόσμου στο Πέραμα ήδη κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα. Οι άνθρωποι όμως που μαζεύονται στη συγκέντρωση είναι λίγοι. Και γύρω η ζωή δείχνει να προχωρά σε ρυθμούς κανονικούς. Στη Γρηγορίου Λαμπράκη 60 τα συνθήματα μένουν ακόμη γραμμένα στους τοίχους. Το τραπεζάκι γεμίζει λουλούδια. Κάποιος έχιε αφήσει μια μπίρα.

Το πανό που μένει κρεμασμένο στέλνει το δικό του μήνυμα: “Οι φασίστες σκότωσαν το γελαστό παιδί. Πίσω φονιάδες”. Από πίσω του λίγες δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τον αδικοχαμένο μουσικό, ενώ το χρυσαυγιτικό Τάγμα Εφόδου τρομοκρατεί λίγα χιλιόμετρα μακριά ασθενείς, εθελοντές κι εργαζόμενους, ανάμεσα τους παιδιά, σε μια κόμη προσπάθεια επανεμφάνισης στις γειτονιές του Παύλου.

“Μετά τη δολοφονία του Παύλου, υπήρξαν αντανακλαστικά. Τώρα ο κόσμος σαν να ξαναμαζεύεται στο σπίτι του και φοβάμαι μήπως αρχίσει και συνηθίζει τον φασισμό ιδίως μετά από όλα αυτά που έγιναν με τον Μπαλτάκο” λέει 30χρονος Δημήτρης Βογιατζίδης. “Το σοκ από τη δολοφονία για την τοπική κοινωνία ήταν μεγάλο. Ο Παύλος ήταν δικό μας παιδί. Πολύς κόσμος αποστασιοποιήθηκε τότε και μεγάλο κομμάτι αποφάσισε να σταθεί απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Γι΄ αυτό οι πρώτες κινητοποιήσεις έγιναν και μετά την πρόσφατη επίθεση στο Ρεσάλτο. Αλλά με τον φασισμό πρέπει να υπάρχει αφύπνιση συνεχόμενη και αντανακλαστικά άμεσα”, θα προσθέσει ο ίδιος.  “Μετά τη δολοφονία έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις αλλά τώρα σαν να είμαστε πάλι εμείς κι εμείς”, συμπληρώνει η Δήμητρα Τεμπονέρα.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ