Λέκκας για φωτιά στη Ρόδο: Πρωτόγνωρες οι εικόνες – Πλήττεται το κέντρο του περιβάλλοντος του νησιού

Στην Ρόδο όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά βρίσκεται ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών. Μιλώντας στην ΕΡΤ,  περιέγραψε τις εικόνες καταστροφής στις τεράστιες δασικές εκτάσεις που έχουν καεί και τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε υποδομές, σπίτια και τουριστικά καταλύματα.

Σχετικά με το χωριό Λάερμα που το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκε σε πύρινο κλοιό, δήλωσε ότι κυρίως η περιβάλλουσα περιοχή και ορισμένα σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Όπως είπε, η μορφολογία στην περιοχή είναι τέτοια που ευνοεί την ανάπτυξη της πυρκαγιάς. «Το περιβάλλον πραγματικά έχει καταστραφεί. Οι εικόνες που αντικρίζω είναι πρωτόγνωρες για δασική πυρκαγιά».

«Η δασική πυρκαγιά δεν κρίνεται κατ’ αρχάς από την έκτασή της. Έχω πάει σε πολλές δασικές και μεγα-πυρκαγιές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μία ιδιαίτερη πυρκαγιά εδώ γιατί πλήττεται ουσιαστικά το κέντρο του περιβάλλοντος της Ρόδου» είπε ο Ευθύμης Λέκκας.

Αναφερόμενος στα τουριστικά καταλύματα που έχουν υποστεί ζημιές, ανέφερε: «Μόλις έκανα μια διαδρομή από τη Λίνδο μέχρι το Γεννάδι. Έχουν κλείσει όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν φέτος γιατί ο περιβάλλων χώρος σε κάθε μονάδα έχει καταστραφεί ολοσχερώς και το περιβάλλον δεν εμπνέει για να κάνει κάποιος διακοπές», πρόσθεσε.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι δεν είναι τώρα η ώρα των επικρίσεων για το τι πήγε λάθος και δεν περιορίστηκε εξαρχής η δασική πυρκαγιά λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για τις επιχειρησιακές ενέργειες. Πρωτεύον θέμα είναι το θέμα της πρόληψης. Μία πρόληψη στην οποία θα πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά»

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ