Λέκκας: «Δεν θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των θυμάτων από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία» – ΒΙΝΤΕΟ

«Μάλλον πάμε προς ένα αρνητικό σενάριο που είναι οι 100.000 νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία» δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, σημειώνοντας παράλληλα πως υπάρχει φόβος για μετασεισμoύς ακόμα και 7 Ρίχτερ στην περιοχή. Επίσης σημείωσε ότι δεν θα γίνει ποτέ γνωστός ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό.

«Τρεις μέρες μετά τον σεισμό και μετά τις διασωστικές ενέργειες αποστολή μας ήταν να δούμε την έκταση και την ένταση της καταστροφής. Με έναν πρώτο υπολογισμό διαπιστώσαμε ότι 250.000 κτίρια από τη Λατάκια της Συρία ως τη Μαλάτεια της Τουρκίας έχουν καταστραφεί και με απλές αναγωγές, εκφράσαμε την άποψη ότι την τρίτη μέρα τα θύματα του σεισμού θα ξεπεράσουν τις 50.000» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Και συνέχισε: «η αντίληψη αυτή επιβεβαιώνεται, αλλά πάμε προς ένα αρνητικό σενάριο που είναι οι 100.000 νεκροί. Βέβαια ποτέ δεν θα μάθουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων μέσα από αυτή την καταστροφή. Δεν θα υπάρχουν κάποιοι να αναζητήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι μια τεράστια περιοχή η οποία έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Για ένα χρόνο θα έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία. Και πιθανότατα να έχουμε μετασεισμούς της τάξεως των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

Οι σεισμοί σε Ιόνιο και Κρήτη δεν συνδέονται με την Τουρκία

Σχετικά με τις δονήσεις των 4,6 Ρίχτερ το Σάββατο στο Ιόνιο και 4,7 Ρίχτερ στην Κρήτη, ο κ. Λέκκας ήταν καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι δεν συνδέονται με τον φονικό σεισμούς στην Τουρκία. «Στους σεισμούς αυτούς δεν έπρεπε καν να αναφερόμαστε, ανήκουν στη συνήθη σεισμικότητα. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Ούτε συνδέονται με τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, ούτε έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Επειδή προηγήθηκαν τα τραγικά γεγονότα στην Τουρκία, αυτοί οι σεισμοί προκαλούν κάποιο μικρό ενδιαφέρον που πραγματικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ