Λαζανάς στον Realfm 97,8: Αυτά τα συμπληρωματικά μέτρα συζητάμε – Τι είπε για τη μετακίνηση εντός νομού

“Είμαστε σε μια δύσκολη και επικίνδυνη καμπή, απλώς θέλουμε να πιστεύουμε όλοι μας ότι με τα μέτρα που έχουν παρθεί, ίσως και με κάποια συμπληρωματικά που μπορεί να χρειαστούν, μπορεί να αποφευχθεί το lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία της χώρας μας. Βέβαια, πριν από την οικονομία της χώρας έχει σημασία η δημόσια υγεία και η υγεία των πολιτών” δήλωσε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος των Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Οι περισσότερες χώρες απέτυχαν, εμείς είχαμε την τύχη στο πρώτο κύμα να παρθούν τα μέτρα έγκαιρα. Υπήρχε και μεγάλη πειθώ προς τους πολίτες, ακολούθησαν τα μέτρα και τα πήγαμε καλά. Εδώ στο δεύτερο κύμα έχουμε δυσκολίες. Όσον αφορά το θέμα της μάσκας, είναι μια ευαίσθητη χορδή μου. Για την μάσκα επέμεινα εδώ και καιρό έντονα. Ήταν ένα μέτρο που μπορεί να επιβληθεί, αλλά πρέπει να είναι έτοιμη η κοινωνία να το δεχθεί. Ακόμη και τώρα, που έχει καθιερωθεί η χρήση μάσκας, εσείς έχετε πειστεί ότι ο κόσμος χρησιμοποιεί; Εγώ βλέπω όσο κυκλοφορώ, η μάσκα συνεχίζει να είναι στο πηγούνι και την ανεβάζουν επάνω όταν θεωρούμε ότι πρέπει. Δεν είναι στη συνείδησή μας ακόμη. Και στο αυτί και στο μπράτσο. Πλήττεται η εστίαση, σαφώς πλήττεται, τα εστιατόρια θα έπρεπε να κλείσουν τελευταία από τον κλάδο, αλλά μήπως εκεί κρατούσαν τα μέτρα;” πρόσθεσε.

“Υπάρχουν τα χειρότερα, οι προσωπίδες που καλύπτουν από το στόμα μέχρι τη μύτη, αυτά τα αποκαλούν στρινγκάκια. Τα στρινγκάκια είναι δια νόμου απαγορευμένα. Τι να κάνουμε; Όταν είναι απαγορευμένα και δεν έχουν πειστεί ότι δεν πρέπει να τα φοράνε, δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυφύλακα μονίμως να γυρίζει ή την πολιτική προστασία” σημείωσε.

“Εμείς σαν επιτροπή κάναμε διάφορες συστάσεις μεταξύ των οποίων απαγόρευση της μετακίνησης μεταξύ των νομών. Αυτό ενδεχομένως δημιουργεί προβλήματα. Κάποια μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τις μετακινήσεις. Στα αεροπλάνα ίσως πρέπει να επανέλθει το έντυπο που είχαμε το καλοκαίρι ή ακόμα και στα ΚΤΕΛ, ή να κρατιέται μήπως υπάρχει κάποιο κρούσμα εκ των υστέρων. Υπάρχουν κάποια μέτρα που είναι συμπληρωματικά και δεν είναι δύσκολα να εφαρμοστούν. Κάτι πρέπει να γίνει και ίσως και ενδεχομένως οι μετακινήσεις εντός νομού. Το Σάββατο βράδυ στις 12, πιστεύετε δεν θα μαζευτούν στις πλατείες και στα πάρκα; Επειδή τα συζητήσαμε στην επιτροπή, πολλά παιδιά τελειώνουν το φροντιστήριο στις 10 το βράδυ, πρέπει να μπορούν να γυρίσουν σπίτι τους. Θεωρώ στις 23:00 θα μπορούσε να είναι μια λογική ώρα. Το Σάββατο πιστεύω ότι θα γίνει ο χαμός” υπογράμμισε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ