Κύκλωμα θα πωλούσε πλαστούς πίνακες σε οίκους δημοπρασίας και γκαλερί – Χειροπέδες σε 80χρονο

Πλαστούς πίνακες που δήθεν είχε φιλοτεχνήσει γνωστή ζωγράφος, ήθελε να πουλήσει σε οίκους πλειστηριασμών, γκαλερί και ενδιαφερόμενους αγοραστές ένας 80χρονος, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ο 80χρονος κατηγορείται για πλαστογραφία, απάτη και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο 80χρονος και συνεργοί του, οι οποίοι αναζητούνται, είχαν τοποθετήσει πλαστή υπογραφή καλλιτέχνη στους πίνακες, ώστε να τους διαθέσουν στη συνέχεια στην αγορά. Για τον τερματισμό της δράσης του κυκλώματος συγκροτήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών και από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, ταυτοποιήθηκε ο 80χρονος και διακριβώθηκε το πεδίο δράσης του.

Σε αστυνομική επιχείρηση που ακολούθησε, συνελήφθη ο 80χρονος. Σημειώνεται ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σπίτια και σε γκαλερί τέχνης, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-3 πλαστοί πίνακες και πλαστός πίνακας «έργο-κολώνα»,
-6 αρχαία κινητά μνημεία και
-11 βυζαντινές εικόνες.

Τα αρχαία κινητά μνημεία και οι βυζαντινές εικόνες μεταφέρθηκαν στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος και εξετάστηκαν από αρχαιολόγο και βυζαντινολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι η πλειοψηφία τους εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα τεκμήρια θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ