Κρήτη: Το στοιχείο «κλειδί» που θα δώσει απαντήσεις για το πτώμα στο βαρέλι

Ρούχα, μπουφάν, παπούτσια αλλά και ένα ρολόι χειρός που εξακολουθεί να δουλεύει μέχρι και σήμερα, έφερε το πτώμα που βρέθηκε μέσα στο μπλε βαρέλι από χοντρό πλαστικό που συνήθως χρησιμοποιείται για διάλυμα φυτοφαρμάκων που προορίζονται για τον ψεκασμό καλλιεργειών. Σημαντική λεπτομέρεια ότι εντοπίστηκε μια λεπτή μεμβράνη από νάιλον που χρησιμοποιήθηκε για το αεροστεγές κλείσιμο του βαρελιού. Το μακάβριο εύρημα αποκαλύφθηκε στον Πλατανιανό ποταμό ανατολικά του Ρεθύμνου, περίπου 100 μέτρα πριν από την εκβολή του ρέματος στη θάλασσα, ανάμεσα σε καλάμια.

Η αποκάλυψη του ευρήματος έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών εκκαθάρισης του ρέματος προκειμένου να γίνει η χαρτογράφησή του. Το μυστήριο για την ταυτότητα του νεκρού και τις συνθήκες θανάτου του παραμένει, ενώ το θρίλερ γίνεται ακόμη πιο “άγριο” αν αναλογιστεί κάποιος ότι ενδέχεται το πτώμα να ανήκει σε ημεδαπό, δηλαδή ντόπιο, και πως οι υποθέσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών με εξαφανίσεις δεν είναι λίγες, αλλά αρκετές σε όλο το νησί.

Τα δεδομένα που υπάρχουν ως τώρα, δείχνουν έναν άνδρα μετρίου αναστήματος, μεσήλικα, που φορούσε χειμερινά ρούχα. Είχε όλα τα δόντια πλην ενός και έχει διαπιστωθεί ο μηχανισμός θανάτου. Ως εικασία θα μπορούσε να αναφερθεί το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου ή στραγγαλισμού όταν γίνεται λόγος για μηχανισμό θανάτου. Εμφανείς κακώσεις στον σκελετό δεν έχουν διαπιστωθεί, ωστόσο το βασανιστικό και ακόμα πιο ανατριχιαστικό ερώτημα που μένει να απαντήσουν οι ιατροδικαστές είναι αν ο άνδρας μπήκε ζωντανός ή νεκρός στο βαρέλι με το πρώτο, μάλιστα, ενδεχόμενο να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Μάλλον ντόπιος παρά… αλλοδαπός

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν άνδρα μέσης ηλικίας, που κατά ίδιες πηγές χωρίς βεβαίως να αποκλείεται οτιδήποτε, δεν φαίνεται να είναι αλλοδαπός. Τέτοια στοιχεία για τον τόπο που έχει μεγαλώσει ένας άνθρωπος είναι δυνατό να συναχθούν από τους ιατροδικαστές από τη στοματική κοιλότητα και τα δόντια, τα οποία εν προκειμένω βρέθηκαν να σχηματίζουν πλήρη οδοντοστοιχία.

Το πτώμα είχε τοποθετηθεί διπλωμένο μέσα στο μπλε βαρέλι. Ο άνδρας βρέθηκε παχτωμένος μέσα στο πλαστικό βαρέλι, τυλιγμένος με νάιλον που παραπέμπει στις σακούλες φύλαξης ρούχων σε ντουλάπα και τα τελειώματα αυτής της λεπτής σακούλας είχαν τοποθετηθεί με προσοχή στο στόμιο του βαρελιού, για να βιδώσει το καπάκι και να στεγανωθεί το περιεχόμενο, αφενός για να μην ανοίξει εύκολα και αφετέρου για να μην υπάρχουν οσμές. Αυτό το γεγονός ίσως και να συνετέλεσε στη μουμιοποίηση του πτώματος και έτσι ο προσδιορισμός του χρόνου θανάτου ή παραμονής του πτώματος εντός του βαρελιού είναι δύσκολος. Από ένα έως τρία χρόνια εκτιμάται ο χρόνος αυτός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που αναφέρουν ότι από την αναζήτηση των αρχείων φαίνεται να υπάρχει μια εξαφάνιση Ρεθυμνιώτη από το 2018, που δείχνει εκ πρώτης να ταιριάζει, και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να υπάρξει εξιχνίαση.

Το κρίσιμο στοιχείο του ρολογιού χειρός

Στο χέρι του μουμιοποιημένου πτώματος οι Αρχές εντόπισαν και ένα ρολόι που δεν αποκλείεται να αποτελέσουν μαζί με την οδοντοστοιχία του νεκρού, τα κρίσιμα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην ταυτότητά του, αν βρεθεί κάποιος συγγενής και το αναγνωρίσει… Κατά παράδοξο τρόπο το ρολόι αυτό εξακολουθούσε να δουλεύει ως τη στιγμή που ανευρέθηκε, αλλά ο χρόνος θανάτου δεν φαίνεται να είναι σαφής. Γίνεται, πάντως, εύκολα κατανοητό από τον ρουχισμό του σε ποια εποχή ο άνδρας βρήκε τον θάνατο. Ήταν χειμερινή περίοδος, καθώς έφερε μπουφάν και ρούχα της εποχής, ενώ εντός του βαρελιού ήταν και τα παπούτσια του.

Τι υποστηρίζει ο ιατροδικαστής Αντώνης Παπαδομανωλάκης

Σύμφωνα μάλιστα με τον ιατροδικαστή Αντώνη Παπαδομανωλάκη, το πτώμα του άνδρα ήταν καλά ενταφιασμένο και στεγανοποιημένο στο βαρέλι, καθώς δεν υπήρχαν περιθώρια να εισχωρήσουν εντός του βαρελιού ούτε νερά, αλλά ούτε και έντομα. Ο ίδιος μάλιστα, αν και δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια εάν ο χρόνος θανάτου συμπίπτει με τον χρόνο που το πτώμα ήταν μέσα στο βαρέλι, εκτιμά πως δεν υπάρχουν μεγάλες χρονικές αποκλίσεις. Ωστόσο, απαντήσεις στα ερωτήματα για το εάν ο άνθρωπος στον οποίο ανήκει το πτώμα βρέθηκε εντός του βαρελιού ζωντανός ή νεκρός δεν είναι προς το παρόν εύκολο να δοθούν, καθώς εκκρεμούν ακόμα να γίνουν και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις.

Πηγή: Neakriti.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ