Κρήτη: Ομίχλη σκέπασε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου – Προβλήματα στις πτήσεις

Αρκετά προβλήματα έχει δημιουργήσει το σπάνιο φαινόμενο «ομίχλη μεταφοράς» το οποίο έχει σκεπάσει κυριολεκτικά τα παραλιακά σημεία της Κρήτης με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολλά προβλήματα.

Μεταξύ αυτών, οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» εκτελούνται αντίθετα από το σύνηθες, με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Για την ασφάλεια των επιβατών και με βάση τους μέτριας έντασης ανέμους που πνέουν σήμερα, η οδηγία από τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου είναι η προσγείωση των αεροπλάνων να γίνεται πάνω από την πόλη του Ηρακλείου και όχι πάνω από την παραλία του Καρτερού.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr, ένα μικρό αεροπλάνο στην προσπάθεια του να εκτελέσει προσγείωση απέτυχε με αποτέλεσμα να αναπτύξει και πάλι ταχύτητα και να φύγει μακριά από την πυκνή ομίχλη.

Παράλληλα, οι Αρχές εφιστούν την ιδιαίτερη προσοχή των οδηγών που κινούνται επί του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης καθώς κατά τόπους η ομίχλη είναι ιδiαίτερα πυκνή με την ορατότητα σε πολλά σημεία να βρίσκεται στο μηδέν.

Λαγουβάρδος: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Κώστα Λαγουβάρδο «το φαινόμενο αναμένεται να επηρεάσει τις παραλιακές περιοχές του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα».

Ο ίδιος αναφέρει ότι «σήμερα έχουμε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία με χαμηλούς ανέμους. Όλα αυτά δημιουργούν συνθήκες για «ομίχλες μεταφοράς». Έτσι ονομάζεται το φαινόμενο που εμφανίζεται κάθε φθινόπωρο σε παραλιακές περιοχές όταν έχουμε τις μετεωρολογικές συνθήκες που αναφέραμε».

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η διάρκεια του φαινομένου ωστόσο μέχρι το απόγευμα σε παραλιακές περιοχές του νησιού θα μπορούσε ακόμα και να ενταθεί αφού οι θερμοκρασίες είναι ήδη στους 36-37 βαθμούς Κελσίου και αναμένεται να ανέβουν περαιτέρω. Απαιτείται λοιπόν από όλους αυξημένη προσοχή και επαγρύπνηση» επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Από το πρωί της Κυριακής το φαινόμενο της ομίχλης μεταφοράς αναμένεται να υποχωρήσει αφού στην Κρήτη θα πνέουν ενισχυμένοι άνεμοι βόρειοι – βορειοδυτικοί.

Οι άνεμοι ενισχύονται περισσότερο την Δευτέρα με το κύμα ζέστης να υποχωρεί σταδιακά και να έχουμε ισχυρούς βοριάδες μέχρι και την Πέμπτη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ