Κρήτη – Λέκκας για κατολίσθηση: Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί – Οι πλημμύρες ίσως επιτάχυναν την αποκόλληση του βράχου

Για την τραγωδία που σημειώθηκε στην Αγία Φωτιά Ιεράπετρας στην Κρήτη μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Όπως είπε, «το φαινόμενο ουσιαστικά οφείλεται στις μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, στην αστάθεια μεγάλων βραχωδών όγκων που ήταν στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς. Και βεβαίως έχουμε την υποψία ότι το φαινόμενο αυτό επιταχύνθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαμε πριν 15 μέρες σε όλη την Κρήτη».

«Ουσιαστικά οι τρεις αυτοί παράγοντες υπάρχουν, οι οποίοι συνθέτουν ένα σκηνικό υψηλού κινδύνου και βεβαίως εκείνο το οποίο θα πρέπει να επισημάνουμε για ακόμη μια φορά, είναι ότι δεν θα πρέπει να δομούμε, να χτίζουμε κτίρια ή κατασκευές και υποδομές όταν οι συνθήκες αυτές είναι παρόμοιες», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Θα πρέπει να επισημάνουμε για μία φορά ακόμα τον κίνδυνο ότι πρέπει να υπάρξει ένας χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και ιδιαίτερα όταν αφορά τουριστικά καταλύματα, τα οποία έχουμε ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία», σημείωσε.

Πώς συνδέονται οι πλημμύρες με την τραγωδία στην Ιεράπετρα

Ερωτηθείς εάν συνδέονται οι πλημμύρες που έπληξαν το νησί πριν από λίγο καιρό, με την φονική κατολίσθηση, είπε: «Συνδέονται και πιθανώς έχουν επιταχύνει το φαινόμενο, αλλά ούτως ή άλλως θα υπήρχε κάποια στιγμή κατολίσθησης στο σημείο αυτό. Oι βροχές, οι έντονες βροχοπτώσεις, ίσως να σας αφαίρεσαν την υποστήριξη του βραχώδους όγκου, με αποτέλεσμα να έχουμε την επιτάχυνση εμφάνισης των φαινομένων και εκδήλωση του φαινομένου».

«Ήδη υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, που κάποιος για να κάνει μια κατασκευή ή για να επεκτείνει τον πολεοδομικό ιστό μιας περιοχής χρειάζονται απαραίτητες γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες. Όμως οι κατά τόπους υπηρεσίες συνήθως δεν είναι τόσο αυστηρές και ενδίδουν σε πιέσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε όλη αυτή την εικόνα. Θα πρέπει να αναφερθώ ότι 50 χιλιόμετρα δυτικότερα της περιοχής αυτή τη στιγμή χτίζεται ένα ολόκληρο ξενοδοχείο πάνω σε ένα από τα πιο ενεργά ρήγματα της Ευρώπης και το έχουμε επισημάνει. Αλλά βεβαίως αυτό δεν αρκεί για να σταματήσει η δραστηριότητα στην περιοχή και να δοθούν οι άδειες», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ