Κρήτη: Αντίσωμα συνδέει τις θρομβώσεις του 35χρονου με το εμβόλιο της AstraZeneca

Το θέμα του 35χρονου Αλέξανδρου Μεταξάκη, από την Κρήτη, ο οποίος παρουσίασε δύο θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό του με το AstraZeneca συζητήθηκε και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αλλά και στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνυσης.

Όπως μετέδωσε το ΟΡΕΝ, εντοπίστηκαν αντισώματα κατά του αιματοπεταλιακού παράγοντα, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικό αυτού του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης και αιμορραγίας, που μπορεί να δημιουργηθεί από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πρέπει να ολοκληρωθεί ο κλινικός έλεγχος και να αποφανθεί η επιτροπή της φαρμακοεπαγρύπνησης για το περιστατικό. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν όλα τα παραπάνω, η συσχέτιση του εμβολίου δηλαδή με τις θρομβώσεις του άνδρα, η περίπτωση του 35χρονου θα είναι η δεύτερη περίπτωση με αυτό το πολύ σπάνιο σύνδρομο στη χώρα μας, ανάμεσα σε 900.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ο Αλέξανδρος Μεταξάκης είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες πως δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. “Όταν έκανα το εμβόλιο είχα απλά πυρετό, τα φυσιολογικά συμπτώματα. Μετά από 11 ημέρες ένιωσα ένα κάψιμο στο πόδι, μούδιασε και νέκρωσε μέσα σε λίγα λεπτά και ξεκίνησε αφόρητος πόνος. Μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ότι είχα θρόμβωση… και μετά μπήκα στο ΠΑΓΝΗ εσπευσμένα στο χειρουργείο. Το εμβόλιο το έκανα τη Μεγάλη Πέμπτη. Αντιμετωπίστηκε η πρώτη θρόμβωση, και το Σάββατο το βράδυ, ξημερώματα Κυριακής, είχα νέο περιστατικό”, είπε και εξήγησε ότι έκανε και νέα επέμβαση προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα. “Δεν είχα υποκείμενα νοσήματα, ή κάποια σχετική κληρονομικότητα”, είπε στη συνέχεια.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο 35χρονος τόνισε ότι “δεν μετάνιωσα που έκανα το εμβόλιο. Αν είχα την ευκαιρία, όμως, τώρα θα το σκεφτόμουν περισσότερο πριν το κάνω το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρίας. Είμαι 35 ετών. Έχουν βγει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και όλα οφείλονται στο εμβόλιο, από ό,τι φαίνεται”. Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη δόση του εμβολίου, εξήγησε ότι “είναι κλεισμένο το ραντεβού για τη δεύτερη δόση, και δεν έχω μπει στην πλατφόρμα να κάνω κάποια αλλαγή. Θα κάνω τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά θα κάνω πρώτα εξετάσεις. Δεν μου είχαν αναφέρει οι γιατροί ότι μπορεί να παρουσιάσω δεύτερη θρόμβωση, πιθανόν για να μην τρομοκρατηθώ, αλλά θεωρώ ότι ίσως το περίμεναν” είπε ο κ. Μεταξάκης και έστειλε μήνυμα: “Αυτό που συνέβη σε εμένα δε σημαίνει ότι θα συμβεί στον καθένα, δεν χρειάζεται να τρομοκρατηθεί ο κόσμος”.

Το περιστατικό σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, λέγοντας ότι “ήταν η σπάνια περίπτωση που γνωρίζουμε ο κ. Μεταξάκης. Δεν ξέρω τον φάκελό του. Δεν υπάρχει πιθανότητα να του αφήσει κάτι αυτή η υπόθεση. Το σημαντικό είναι να αναγνωρίζεται νωρίς το γεγονός και να αντιμετωπίζεται γρήγορα. Στην προκειμένη περίπτωση δε θα γίνει η δεύτερη δόση με το AstraZeneca. Θα κάνει μάλλον άλλο εμβόλιο. Πρέπει κάθε ασθενής να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα”, υπογράμμισε ο κ. Γαργαλιάνος.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.