Κρίσιμη συνεδρίαση των αγροτών στη Λάρισα για το μέλλον των κινητοποιήσεων – Οι προτάσεις που βρίσκονται στο «τραπέζι»

Στη Νίκαια της Λάρισας είναι στραμμένα σήμερα (Τρίτη, 6/2) τα βλέμματα, καθώς οι αγρότες αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Αγρότες συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια, όπου αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο, όχι, όμως, υπό καθεστώς κλεισίματος δρόμων.

Χθες, οι αγρότες έκαναν συσκέψεις στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, όπως και στο μπλόκο του Ε-65 στην Καρδίτσα, προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους και τις εισηγήσεις με τις οποίες θα προσέλθουν στη σημερινή σύσκεψη, την οποία συγκαλεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Τόσο στο μπλόκο του Πλατυκάμπου όσο και στο μπλόκο του Ε-65 στην Καρδίτσα, οι αγρότες αποφάσισαν να εισηγηθούν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η μορφή της κλιμάκωσης αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα, στη Νίκαια Λάρισας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις, όπως για παράδειγμα η διοργάνωση ενός μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα. Υπάρχουν μηνύματα από διάφορα άλλα μπλόκα της χώρας, που, επίσης, μιλούν για κλιμάκωση του αγώνα, άλλα λίγο πιο ήπια, άλλα λίγο πιο σκληρά, με την έννοια ότι κάποιοι εισηγούνται ολικούς αποκλεισμούς εθνικών δρόμων και κάποιοι εισηγούνται συμβολικούς αποκλεισμούς.

Οι αγρότες υπογραμμίζουν ότι οι νέες εξαγγελίες που ανακοινώθηκαν δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους και ότι σε κάθε περίπτωση, όταν θα το αποφασίσουν να έρθουν σε διάλογο -που τον θέλουν- επιθυμούν αυτός να γίνει με τον πρωθυπουργό.

Ηλεία: Στάση αναμονής από τους αγρότες

Την εκτίμηση ότι οι αγρότες θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους διατύπωσε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Πύργου.

Ο ίδιος, μαζί με αντιπροσωπεία αγροτών της Ηλείας, ήταν καθ’ οδόν για την Λάρισα για την πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών. Στο μεταξύ χθες το βράδυ, οι αγρότες της Ηλείας προχώρησαν σε αποκλεισμό της Ε.Ο. Πύργου- Πατρών στο ύψος του κόμβου Αγ. Γεωργίου για μισή ώρα.

Φλώρινα: Επέδωσαν ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη

Στο τελωνείο της Νίκης κατέληξε χθες (Δευτέρα 5/2) η μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών της Φλώρινας, οι οποίοι παρέταξαν τα τρακτέρ τους δεξιά και αριστερά της εθνικής οδού.

Στόχος, όπως ανέφεραν, είναι η ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών για τα αιτήματά τους. Λίγο νωρίτερα το κομβόι των τρακτέρ συγκεντρώθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Φλώρινας και αργότερα συντονισμένα έφτασαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι έριξαν μπάλες με άχυρο.

Στη συνέχεια, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Περιοχής Φλώρινας, στο πλαίσιο των Πανελλαδικών κινητοποιήσεων, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Αθανάσιο Τάσκα, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα ζητούν την εκτέλεση έργων υποδομής, αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, μείωση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα κα.), εξάλειψη των Ελληνοποιήσεων σε όλα τα γεωργικά προϊόντα, δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τους εργάτες γης, αναμόρφωση του ΕΦΚΑ, ένταξη γεωργικών προϊόντων σε κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, αναμόρφωση της νέας ΚΑΠ, πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης (πρασίνισμα – οικολογικά σχήματα) στα πρότυπα του 2022, ένταξη όλων των επιλαχόντων σχεδίων βελτίωσης της Δυτικής Μακεδονίας, απαγόρευση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε γεωργικές εκτάσεις και βοσκοτόπους, αποπεράτωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στην Δυτική Μακεδονία και μη ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων.

Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Περιοχής Φλώρινας θα βρεθούν σήμερα στην σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια Λάρισας, όπου θα συζητήσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ