Κρίσιμες αποφάσεις σήμερα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις – Η κατάσταση στα μπλόκα

Εν αναμονή της σημερινής συνάντησης-σύσκεψης στις 12 το μεσημέρι στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται οι αγρότες της χώρας προκειμένου να οργανώσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι αγρότες δεν κάνουν βήμα πίσω από τις θέσεις τους και εξακολουθούν να ζητούν από την κυβέρνηση «διάλογο από μηδενική βάση» σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, ενώ αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και δεν αποκλείουν από την Τετάρτη και μετά στο πλαίσιο κλιμάκωσης του αγώνα τους, κυκλοφοριακό «μπλάκ-άουτ» επί του ΠΑΘΕ.

«Είμαστε πανέτοιμοι να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας και να μείνουμε στους δρόμους για όσο και αν χρειαστεί, αφού δεν έχουμε πού να πάμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων ο αγροτοσυνδικαλιστής του νομού Κιλκίς, Γιώργος Τερζής.

Τα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα σε διάφορα κομβικά σημεία της εθνικής και Εγνατίας οδού και υπολογίζονται σε περισσότερα από 8.000.

Σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Νομού Χαλκιδικής αναμένεται να κατευθυνθούν στα «πράσινα φανάρια» (τη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), ενώ η πλειοψηφία των αγροτών από όλη την Ελλάδα αναμένεται να συμμετάσχει δυναμικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνεται για τις 28 Ιανουαρίου 2016, ημέρα έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης «Agrotica».

Τα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν συμβολικά και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι, όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά ενώ σήμερα στις 12.00-14.00 το μεσημέρι, θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.

Στον νομό Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πετριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, και σήμερα 12.00-14.00 θα γίνει συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος, ενώ δύναμη του μπλόκου κατευθύνθηκε ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων και τονίζεται ότι πρόκειται για το μπλόκο Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς.

Στο Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη, ενώ στο νομό Πέλλας ενώθηκαν τα μπλόκα και δημιούργησαν ένα νέο στην γέφυρα Αξιού -στα φανάρια Θεσσαλονίκης- δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων. Και στους δύο Νομούς, γίνονται συμβολικοί αποκλεισμοί, από τις 12.00 μέχρι και τις 14.00.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης, και θα κάνουν και σήμερα 12.00-14.00 το μεσημέρι, συμβολικούς αποκλεισμούς.

Στο Νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και σήμερα έφθασαν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιώργο Τσακίρογλου.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα «μπλοκάρουν» το δρόμο από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται από προχθές περισσότερες από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Στον κόμβο Νησελίου, στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας,το μπλόκο αριθμεί πάνω από 600 τρακτέρ – και κατά τις ώρες 12.00-14.00 θα γίνει και σήμερα συμβολικός αποκλεισμός.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα. Όπως είπε η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του ‘Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, βρίσκεται στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και αύριο θα γίνει δίωρος αποκλεισμός».

Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας -Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων.

Νέα μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Δεσκάτη Γρεβενών και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Αγροτικά μπλόκα στις εθνικές Πατρών – Πύργου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων

Στους δρόμους είναι οι αγρότες της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.Τρακτέρ υπάρχουν στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας και στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του Κεφαλόβρυσου αλλά και στην γέφυρα του Ευήνου, κοντά στο Μεσολόγγι.

Ακόμη, στην Βόνιτσα της Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχουν δύο μπλόκα των αγροτών, στις περιοχές Άγιος Νικόλαος και Κανδήλα.

Ρέθυμνο: Στον… ρυθμό των κινητοποιήσεων οι αγρότες του νομού

Σε πορεία κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου που εναντιώνονται από κοινού με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Κρήτη για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και αφορά και στον κλάδο τους.

Για το λόγο αυτό αποφάσισαν την ερχόμενη Τετάρτη θα αποκλείσουν από το πρωί τον κυκλοφορικό κόμβο επί της Εθνικής Οδού στον Βόρειο οδικό άξονα του Ατσιπόπουλου.

Αγρότες κτηνοτρόφοι, θα συγκεντρωθούν στα Τρία Μοναστήρια, από όπου στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στην Εθνική οδό, την ίδια ώρα όπου αντίστοιχα θα κινηθούν οι συνάδελφοί τους σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Στο μεταξύ, αγρότες και Κτηνοτρόφοι του νομού, θα βρεθούν σήμερα στο Ηράκλειο, ώστε να συμμετέχουν στον επ’ αόριστο αποκλεισμό των γραφείων του ΟΓΑ στο Ηράκλειο.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, συντονίζουν επίσης τις κινήσεις τους, ώστε όπως αναφέρουν, να είναι επιτυχημένο το παγκρήτιο συλλαλητήριο της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου και τη συγκέντρωση της 4ης Φεβρουαρίου στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Κέρκυρα: Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και οι αγρότες του νησιού

Σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας, προχώρησαν χθες για τρεις ώρες οι Κερκυραίοι αγρότες που έκλεισαν τις εισόδους με δίχτυα ελιάς, ενώ άναψαν φωτιά στο προαύλιο του κτιρίου.

Την κινητοποίηση, που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΠΑΣΥ Βασίλη Αρμενιάκο, δεν ήταν ικανοποιητική, διοργάνωσαν πρωτοβάθμιοι αγροτικοί σύλλογοι κοινοτήτων του νομού με συμμετοχή και της ΠΑΣΥ, ενώ τη συμπαράστασή τους στους αγρότες, εξέφρασαν τόσο η περιφέρεια Ιονίων Νήσων όσο και ο δήμος της Κέρκυρας.

«Ο αγροτικός κόσμος του νησιού, αλλά και όσοι συμπληρώνουν το εισόδημά τους από τις αγροτικές καλλιέργειες, θα πρέπει να καταλάβουν ότι το ασφαλιστικό, αλλά και η πολιτική της κυβέρνησης τους βάζει ουσιαστικά την ταφόπλακα στα δικαιώματα και την επιβίωσή τους και θα πρέπει να αντιδράσουν» είπε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο Βασίλης Αρμενιάκος, ενώ κάλεσε τους αγρότες να συμμετέχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 4 Φεβρουαρίου.

Ρόδος: Το ζήτημα της πολιτικής υγείας θέτουν πλάι στα αιτήματά τους για το Ασφαλιστικό οι αγρότες

Με… τα τρακτέρ στο νοσοκομείο της Ρόδου θα ανέβουν το πρωί οι αγρότες της περιοχής, προκειμένου να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία και για την κατάσταση της υγείας στο νησί. Αναμένεται να μεταβούν εκεί με τα τρακτέρ, έχοντας λάβει όλα τα μέτρα ώστε να μην ενοχλήσουν τη διέλευση προς και από το νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι τα τρακτέρ έχουν «τραβήξει χειρόφρενο» στο κέντρο της πόλης της Ρόδου για 5η ημέρα σήμερα και σήμερα μετά την κινητοποίηση στο νοσοκομείο, αναμένεται να γίνουν γνωστές οι περαιτέρω κινήσεις τους.

*φωτογραφία αρχείου

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Αγρότης στην Χρυσοβελώνη: Προκαλείτε με όσα λέτε – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ