Κορονοϊός: Θα έχουν προνόμια οι εμβολιασμένοι; Πότε θα ανοίξει η συζήτηση

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί των πολιτών για τους οποίους έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα των ραντεβού, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως ξεκινά η δημόσια συζήτηση για το ενδεχόμενο να απολαμβάνουν προνόμια όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού.

Σε σημερινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς ερωτήθηκε για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για όλα τα εμβόλια, των πολιτών ηλικίας 30-39 ετών και 40-44 ετών. “Εντός του μήνα όπως είπαμε, άρα τις επόμενες 15 ημέρες ξεκινώντας πρώτα οι 40-44 ετών και στη συνέχεια κατεβαίνοντας ηλικιακά”, είπε ο κ. Γεωργαντάς για να προσθέσει ότι “οι ανακοινώσεις θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, πάντως όπως είχαμε προαναγγείλει εντός του Μαΐου θα γίνει αυτό”.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα τονίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες δεν έχουμε πέσει κάτω από τους 105.000 εμβολιασμούς την ημέρα και εκτίμησε ότι ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα, αφενός λόγω του εμβολιασμού των κατοίκων των νησιών, αλλά και των ανθρώπων που δεν μπορούν να μετακινηθούν. “Θα έχουμε τα κινητά συνεργεία, τα οποία θα πάνε στα νησιά σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για την Γαλάζια Ελευθερία. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά, ολοκληρώνονται σε άλλα 16 νησιά μέχρι 10.000 κατοίκους και θα ξεκινήσει για όλα τα υπόλοιπα νησιά πλην της Κρήτης. Υπολογίζουμε ότι 700.000 άνθρωποι θα εμβολιαστούν εντός του Ιουνίου”, σημείωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, εντός του Μαΐου θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν. “Ζητάμε και τη συνδρομή και των ιδιωτικών δομών υγείας, δηλαδή τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυιατρεία. Ήδη έχει ανοίξει μια πλατφόρμα, στην οποία δηλώνουν την πρόθεσή τους όλοι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και είναι ικανοποιητική η μέχρι στιγμής εκδήλωση ενδιαφέροντος… Έτσι θα αυξήσουμε κατά πολύ τον μέσο ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών”, τόνισε.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα για το εάν θα έχουν προνόμια οι εμβολιασμένοι, μίλησε για επιπλέον δυνατότητες και όχι για προνόμια. “Η κουβέντα έχει ανοίξει βέβαια. Εκ των πραγμάτων οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν κάποιες περισσότερες δυνατότητες. Για παράδειγμα αυτός που έχει εμβολιαστεί πλήρως για να πάει σε ένα νησί απλά μπαίνει στο gov. gr κι εκτυπώνει τη βεβαίωση. Αυτός που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, πρέπει να κάνει ένα τεστ, να το κατοχυρώσει στην πλατφόρμα κλπ… Και οι δύο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα ίδια πράγματα. Απλώς άλλοι ταλαιπωρούνται περισσότερο κι άλλοι λιγότερο”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι όταν ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικίες, τότε θα διαμορφωθεί και το πλαίσιο. “Αυτή τη στιγμή, από τη στιγμή που δεν έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να εμβολιαστούν, νομίζω ότι είναι ίσως λίγο πρόωρο να ανοίξουμε αυτή η συζήτηση”, είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Γεραπατρίτης: Πότε θα μπορούσε να ανοίξει η συζήτηση περί προνομίων

Στο ζήτημα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84”, σημείωσε ότι η μάχη κατά του κορονοϊού είναι “διαρκής” και “θα πρέπει όλοι, μα όλοι, να είμαστε πάρα πολύ προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων”. Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ δεν απέκλεισε, εφόσον χρειασθεί, και την αυστηροποίηση του σχετικού πλαισίου. Από τη στιγμή εξάλλου που ανοίξει η δυνατότητα εμβολιασμού και για την ηλικιακή ομάδα 18 και άνω, θα μπορούσε να ανοίξει και η συζήτηση περί προνομίων, όπως είπε.

Πιο συγκεκριμένα, το σήμα, ότι “θα πρέπει να εμπεδώσουμε ότι δεν χωρεί κανένας εφησυχασμός, ότι ο ιός είναι εδώ, ότι δεν έχουμε απαλλαγεί και η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη” έστειλε αρχικά ο υπουργός Επικρατείας, γι’ αυτό και, συμπλήρωσε, πρέπει όλοι να επιδείξουμε αυτοπειθαρχία: “Ναι, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα πλην όμως εξακολουθούν να υφίστανται πολύ σημαντικοί περιορισμοί, τους οποίους πρέπει να εμπεδώσουμε”, οι μάσκες, οι αποστάσεις, η έλλειψη ισχυρού κοινωνικού συγχρωτισμού, οι περιορισμοί στην εστίαση, στο λιανεμπόριο, η υποχρεωτική διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ, η μετακίνηση στα νησιά κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ήταν τα παραδείγματα που έφερε.

Σχετικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αυτό ήταν, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, “ίσως το πιο δύσκολο τεχνικά εγχείρημα που έχει αναλάβει τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική Πολιτεία και πανθομολογούμενα έχουμε πάει πολύ καλά. Συστηματικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε πληθυσμό πάνω από 100.000 που εμβολιάζεται καθημερινά, ένας στους εκατό Έλληνες εμβολιάζεται κάθε μέρα”, θύμισε. Συμπλήρωσε, δε, ότι “αν όλα πάνε καλά, στο τέλος Ιουνίου θα έχουμε ένα τείχος ανοσίας το οποίο θα μας επιτρέπει να πορευθούμε με ασφάλεια και στον τουρισμό, στο τέλος Ιουνίου ένα πολύ υψηλό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί”.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο όσοι εμβολιάστηκαν να απολαμβάνουν κάποια προνόμια, ο υπουργός δήλωσε ότι από τον Ιούνιο που θα ανοίξει ο εμβολιασμός και για την ηλικιακή ομάδα 18 και άνω, θα μπορούσε να ανοίξει η συζήτηση αυτή. Υπό τον όρο, επανέλαβε με έμφαση, ότι έχει προηγηθεί η δυνατότητα για καθολικό εμβολιασμό ώστε “εν τέλει να είναι επιλογή του καθενός αν θα εμβολιαστεί”. Συμπερασματικώς, “θα αρχίσουμε να το συζητάμε” όταν ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18 και άνω, ενώ όπως, συμπλήρωσε, “θα μπορούσε να ανοίξει και η συζήτηση για τον τυχόν υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων κατηγοριών”. Σε αυτό το τελευταίο θέμα, και ειδικότερα για τους υγειονομικούς, είναι “μια συζήτηση την οποία θα την ανοίξουμε με βάση και τα προβλεπόμενα στο νόμο”, ταυτόχρονα όμως είναι και “μια συζήτηση με επιστημονικό χαρακτήρα αλλά και βαθύτατα πολιτική και ηθική”. Είναι, με άλλα λόγια, και “ζήτημα κοινωνικής αλληλεγγύης που επιδεικνύουν οι άνθρωποι αυτοί, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αξιολογηθεί στο εγγύς μέλλον”, πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ