Κορονοϊός: Σπεύδουν σε δικηγόρους και γιατρούς οι αρνητές της μάσκας – Τι λέει στο enikos.gr ο Βερβεσός

Σε γιατρούς και δικηγόρους σπεύδουν “αρνητές” της μάσκας. Από την πρώτη μέρα κιόλας στα σχολεία προκλήθηκαν “παρατράγουδα” με γονείς να αντιδρούν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από τα παιδιά τους. Μητέρα σε σχολείο της Θεσσαλονίκης τσακώθηκε με τον γιο της επειδή φόρεσε τη μάσκα, σε πολλούς μαθητές δεν επετράπη η είσοδος λόγω του ότι αρνούνταν να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να τη χρησιμοποιήσουν, ενώ σε κάποια σχολεία – από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Πάτρα και την Κρήτη – έγιναν καταλήψεις κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Πολλοί γονείς δε, τις χαρακτηρίζουν “μάσκες φίμωτρο” και έχουν ζητήσει νομικές συμβουλές προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μπορούν να κινηθούν δικαστικά ώστε να απαλλάξουν τα παιδιά τους από τις μάσκες.

Ωστόσο σύμφωνα με δικηγόρους ο ισχυρισμός γονέων – αρνητών της μάσκας και του κορονοϊού ότι “είναι παράνομο τα παιδιά να φορούν μάσκες” στερείται οποιασδήποτε νομικής βάσης. Όπως τόνισε, μιλώντας στο enikos.gr, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός “το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι παντελώς αβάσιμο. Από τη στιγμή που υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, προέχει η προστασία της ως το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό” και όπως προσθέτει “γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες και οι κανόνες των ειδικών”.

“Τρέχουν” και σε γιατρούς

Γονείς απευθύνονται επίσης και σε γιατρούς προκειμένου να λάβουν βεβαιώσεις – πιστοποιητικά ώστε να απαλλάξουν τα παιδιά τους ή και τους ίδιους από τη χρήση μάσκας. Πριν από λίγες μέρες, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εντοπίζοντας το συγκεκριμένο ζήτημα προχώρησε σε επείγουσα ανακοίνωση για να ενημερώσει τα μέλη του, σχετικά με το θέμα της έκδοσης ιατρικών πιστοποιητικών για τη χρήση της μάσκας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ανέφερε τα εξής: “Το άρθρο 4 της υπ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 48967/2020 [ΦΕΚ Β 3162/31.7.2020] Κοινής Υπουργικής Απόφασης ορίζει ότι από την υποχρέωση της χρήσης μάσκας «… εξαιρούνται α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών.»

Πληροφορούμεθα ότι πολίτες προστρέχουν σε ιατρούς προκειμένου να λάβουν γνωματεύσεις/πιστοποιητικά με σκοπό την απαλλαγή τους από τη χρήση μάσκας, ένα μέτρο υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία. Τα νοσήματα βάσει των οποίων ένας ασθενής δικαιούται για αμιγώς επιτακτικούς ιατρικούς λόγους να απαλλαχθεί από τη χρήση μάσκας, είναι συγκεκριμένα (πρβλ. σχετ. τις αναρτημένες σχετικές οδηγίες στις ιστοσελίδες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και του Υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά στα παιδιά). Είμαστε βέβαιοι ότι ως ιατρικό σώμα θα επιδείξετε τη δέουσα προσοχή, σύνεση, αλλά και φειδώ, τιμώντας το ιατρικό λειτούργημα. Οφείλετε να χορηγήσετε τέτοια βεβαίωση μόνο εφόσον η σχετική επιστημονική κρίση ανήκει στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας σας, όπως ο νόμος/κώδικας ιατρικής δεοντολογίας (αρθ. 5 του ν. 3418/2005) επιτάσσει, και υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η κρίση αυτή στηρίζεται σε σαφή και αδιαμφισβήτητα επιστημονικά/ιατρικά δεδομένα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ