Κορονοϊός – Self test: Έρχεται πλατφόρμα για να δηλώνονται τα κρούσματα

Τη δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα δηλώνονται τα κρούσματα κορονοϊού που θα προκύπτουν από τα self test που θα κάνουν οι πολίτες μια φορά την εβδομάδα, προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη. “Το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το τεστ. Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δεν θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο”, είπε ο υπουργός.

Για την πορεία του εμβολιασμού υπογράμμισε ότι “έχουμε πάνω από 1,4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν ήδη γίνει και κάθε βδομάδα προσθέτουμε 200 χιλιάδες ραντεβού” τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Για τον πενταψήφιο αριθμό 13032, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι είναι έτοιμος και “ήδη δουλεύει, είναι διαθέσιμος. Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να στείλει ένα μήνυμα από την συσκευή του και θα υπάρχει χρονική διάρκεια και περιορισμός”.

Αναφερόμενος στην κινητικότητα, είπε ότι, με βάση τα γραπτά μηνύματα που έχουν σταλεί, είναι αυξημένη κατά περίπου 20% σε σχέση με το πρώτο lockdown.

Πελώνη: Δωρεάν τα self test

Στο θέμα των self test αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Σε ερώτηση για το εάν θα δίνονται από τα φαρμακεία με κάποιο αντίτιμο, η κα Πελώνη απάντησε ότι τα τέσσερα self test που θα δικαιούται ο κάθε πολίτης θα είναι δωρεάν και δεν θα υπάρχει άλλο αντίτιμο. Πρόσθεσε ακόμη ότι το αποτέλεσμα των τεστ αυτών θα δηλώνεται σε ειδική πλατφόρμα ενώ θα προσμετρώνται στον συνολικό αριθμό τεστ που θα γίνονται καθημερινά.

Σχετικά με το αίτημα που έθεσε ο Κωνσταντίνος Λουράντος για μια νόμιμη αποζημίωση έως 50 λεπτά για τα self test που θα γίνονται στα φαρμακεία, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος είπε ότι “τα self test με την επίδειξη του ΑΜΚΑ είναι… εντελώς δωρεάν. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου από την προηγούμενη εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο. Αν θα υπάρξει κάποιο συμβολικό αντίτιμο για όσους θέλουν βοήθεια από φαρμακοποιό, θα εξεταστεί και αν γίνει, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ