Κορονοϊός: Σε νησιά με κάτω από 1.000 κατοίκους θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι την ίδια στιγμή

Ένα πρόσθετο μέτρο που αφορά στα νησιά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς. “Το χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό των νησιών τηρείται και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε εφοδιάσει 31 μεγάλα νησιά και εντός του Φεβρουαρίου θα μεταφερθούν εμβόλια σε όλα τα νησιά. Σήμερα μετά από έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανακοινώνουμε ένα πρόσθετο μέτρο για τα νησιά με μόνιμους κατοίκους κάτω από 1.000. Οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι την ίδια χρονική στιγμή τη στιγμή δηλαδή του εφοδιασμού με εμβόλια, και όχι μόνο οι πολίτες που ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας όπως ισχύει στην υπόλοιπη χώρα” είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση του εμβολίου. Τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 ραντεβού για υγειονομικούς.

Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Το νωρίτερο που κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού είναι μετά από 5 μέρες.

Σήμερα, ανέφερε επίσης, η χώρα μας παρέλαβε από την Pfizer 49.160 δόσεις οι οποίες ήταν μειωμένες σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα αλλά αυτό δεν αφορά μόνο την χώρας μα αλλά όλες τις χώρες της ΕΕ. Όπως τόνισε, η εταιρία διαβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα και θα τηρηθούν οι ποσότητες με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση πολίτης που εμβολιάστηκε να μην μπορέσει να κάνει και τη δεύτερη δόση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε, στη συνέχεια, τι ισχύει για τα ραντεβού.

– Για να ισχύσει ένα ραντεβού πρέπει ο πολίτης, που είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, να απαντήσει με sms.

– Ο πολίτης δε χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού εκ νέου μέσω της πλατφόρμας ή σε κάποιο φαρμακείο.

– Αν δεν εμφανίζει στην πλατφόρμα την περιοχή που προτιμάμε, αλλάζουμε τον ταχυδρομικό κώδικα και επιλέγουμε το εμβολιαστικό κέντρο που επιθυμούμε.

– Αλλαγή ραντεβού θα μπορεί να γίνεται μόνο έως και 72 ώρες πριν, για να μη χαθεί ο προγραμματισμός.

– Αν δεν προσέλθει ο πολίτης στο ραντεβού του θα μπορεί να ξανακλείσει μετά από 1 μήνα. Αυτό γίνεται για να μειωθούν οι πιθανότητες να χαθούν οι δόσεις.

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης με τις λιγότερες χαμένες δόσεις. Για να αντιμετωπιστεί, όμως, ριζικά το θέμα της απώλειας δόσεων, αποφασίστηκε η δημιουργία μηχανισμού, έτσι ώστε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας να μεταβαίνουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα. Σύνθημα, “καμία δόση χαμένη”

Έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 40 εκατ. άνθρωποι σε 51 χώρες

Οι εμβολιασμοί παγκοσμίως εξελίσσονται ανάλογα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων. Έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 40 εκατ. άνθρωποι σε 51 χώρες, ανέφερε κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο covid-19 η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο έλεγχος ανοσογονικότητας, η αποτελεσματικότητα εμβολίων και η ασφάλεια τους είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των εμβολίων. Η παρακολούθηση για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζεται και μετά την χορήγησή τους, είπε. Σε κάθε χώρα καταγράφονται όλα τα περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών και όλα υφίστανται ενδελεχή έλεγχο, δηλαδή, εάν συνδέεται η ανεπιθύμητη ενέργεια με τον εμβολιασμό, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.