Κορονοϊός: Σε καραντίνα 100 εργάτες γης στην Κρήτη

Σε κατ’ οίκον περιορισμό από το πρωί της Τρίτης (8/12) έχουν τεθεί στον Μακρύ Γιαλό Λασιθίου, 100 εργάτες γης Πακιστανικής και Αφγανικής υπηκοότητας, στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών που είχαν οι δυο νεαροί Αφγανοί συγκάτοικοι τους, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, έπειτα από τη διενέργεια του rapid test στο οποίο υποβλήθηκαν στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Εντοπίστηκαν κρούσματα

Σύμφωνα με το neakriti.gr, o ένας εκ των δυο νεαρών Αφγανών που πήγε την περασμένη Δευτέρα στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας με πόνο στην κοιλιακή χώρα και πυρετό, βρέθηκε αρχικά θετικός στον κορονοϊό και αργότερα έγινε το rapid test και στο συνοδό του που βρέθηκε επίσης θετικός, όπως ακόμα και ένας Έλληνας κάτοικος της περιοχής, ο οποίος δούλευε μαζί τους στο λιομάζωμα.

«Μετά τα θετικά κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην Αφγανική – Πακιστανική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού Δήμου Ιεράπετρας, ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης και συνεχίστηκαν το πρωί της Τετάρτης οι στοχευμένοι έλεγχοι και οι προληπτικές δράσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, από την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία και το Δήμο Ιεράπετρας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Μεγάλη προσπάθεια γίνεται από τη Δημοτική Αστυνομία και την Ελληνική Αστυνομία για τη διατήρηση όσες μέρες χρειαστεί , σε κατ’ οικον περιορισμό, περίπου εκατό ατόμων και ιχνηλάτησης επαφών. Σημαντική είναι η παρέμβαση του Δήμου Ιεράπετρας, με την εξασφάλιση rapid test και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα , για να μην υπάρχει ανάγκη να βγαίνουν από τα διαμερίσματα τους για μερικές μέρες», τόνισε ο ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας, κ. Μαρίνος Γαϊτανάκης.

Οι 100 περίπου εργάτες γης Αφγανικής και Πακιστανικής υπηκοότητας, μένουν τους τελευταίους μήνες σε τέσσερα συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων στον Καλαμοκανιά Μακρύ Γιαλού Λασιθίου και απασχολούνται καθημερινά στο λιομάζωμα, στην καλλιέργεια θερμοκηπιακών κηπευτικών και σε άλλες αγροτικές εργασίες. Η προσφορά τους στην τοπική αγροτική οικονομία είναι σημαντικότατη, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δραματικά τα εργατικά χέρια από τις Βαλκανικές χώρες.

«Ο κατ΄ οίκον περιορισμός τους για μερικές μέρες, λόγω της τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου είναι αναγκαίος . Προέχει η υγεία του ανθρώπου και μετά η εργασία στο θερμοκήπιο η στον ελαιώνα. Οι αγρότες που απασχολούσαν στα θερμοκήπια τους αλλοδαπούς εργάτες γης από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν τις απαραίτητες αγροτικές εργασίες τους , που δεν γίνεται να αναβληθούν, με άλλους εργάτες, Αλβανικής ή Βουλγαρικής υπηκοότητας. Το λιομάζωμα μπορεί να αναβληθεί και να γίνει μετά από 10 μέρες», μας λέει ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού Μανόλης Βρυγιωνάκης,

«Εμείς από την πλευρά του Δήμου Ιεράπετρας και σε συνεννόηση με τον δήμαρχο μας Θεοδόση Καλαντζάκη, φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται αυτοί οι 100 άνθρωποι, για να τους πείσουμε να παραμείνουν στα διαμερίσματα τους τις επόμενες μέρες . Τους εξασφαλίσαμε τρόφιμα , φάρμακα και είδη υγιεινής, ώστε να μην χρειάζεται να τα αναζητούν στα τοπικά καταστήματα που είναι ανοικτά , και να μην υπάρχει ο φόβος της διασποράς της νόσου”.

Rapid tests το επόμενο 48ωρο

«Φροντίσαμε επίσης να εξασφαλίσουμε τη διενέργεια του rapid test το επόμενο 48ωρο από τον ιατρό του Δήμου Ιεράπετρας, ώστε να ιχνηλατηθούν όλοι οι διαμένοντες σε αυτά τα κτηριακά συγκροτήματα του Καλαμοκανιά», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Μακρύ Γιαλού Μανόλης Βρυγιωνάκης.

Η ιχνηλάτηση των επαφών των τριών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων συνεχίζεται και στην τοπική κοινότητα του Μακρύ Γιαλού.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.