Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Πότε αναμένεται να δούμε μείωση κρουσμάτων – Οι προβλέψεις για Αττική και Θεσσαλονίκη

Τη βεβαιότητά του για αυξημένη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών κορονοϊού στην κοινότητα εκφράζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Λόγω της ισχυρής παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών, η ομάδα του καθηγητή του ΑΠΘ εκτιμά ότι για να επιτευχθεί κάμψη της επιδημικής καμπύλης, θα πρέπει να γίνει αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, έτσι ώστε σε συνδυασμό με την επικρατούσα μετεωρολογία να επέλθει επιβράδυνση της ανόδου ή και σταθεροποίηση των κρουσμάτων προς το τέλος του μήνα.

“Πάντως για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για οικονομικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές/αθλητικές δραστηριότητες, θα πρέπει να δημιουργήσουμε την κατάλληλη υποδομή ώστε να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την υπερμετάδοση των μεταλλαγμένων στελεχών εκεί όπου συμβαίνει κατά το μάλλον, δηλαδή στους τόπους εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς” αναφέρουν ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος στην καθημερινή ανάλυσή τους για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει το enikos.gr.

O δείκτης θετικότητας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τους ειδικούς του ΑΠΘ να επισημαίνουν ότι “πλέον, με τον υψηλότερο αριθμό φορέων του μεταλλαγμένου στελέχους και την αναθεώρηση στις προβλέψεις, δεν προβλέπεται σύντομα κάμψη του ρυθμού αύξησης, και μπορεί να χρειαστεί να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα και μετά το τέλος Μαρτίου”.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Για την Αττική

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδα του ΑΠΘ, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, η Αθήνα πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 46% των κρουσμάτων, αλλά πλέον, εμφανίζει λίγο λιγότερα από τα τετραπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. “Δυστυχώς, διαφαίνεται ότι η πτώση δεν είναι η αναμενόμενη αρχικά με βάση το σκληρό lockdown που εφαρμόσθηκε (η απόδοση του lockdown είναι μειωμένη κατά 45% σε σχέση με το lockdown του Απριλίου 2020), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό της Αττικής, είναι ιδιαίτερα υψηλή και πρόσφατα ανιχνεύθηκαν και 2 νέες μεταλλάξεις με, πιθανώς, αυξημένη μεταδοτικότητα. Στη βάση των αναθεωρημένων προβλέψεων, και με δεδομένες τόσο τη μειωμένη απόδοση του lockdown, όσο και την αυξημένη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, δεν διαφαίνεται άμεση αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Αττική (παρά την μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων ή τις ελαφρά σταθεροποιητικές τάσεις που αναμένουμε να επικρατήσουν την ερχόμενη εβδομάδα), εάν δεν γίνει πιο συνεπής εφαρμογή των μέτρων που είναι σε ισχύ” αναφέρουν στην έκθεσή τους.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Για τη Θεσσαλονίκη

Σε ό,τι αφορά την πορεία της διασποράς στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του, τονίζουν ότι αν και την προηγούμενη εβδομάδα ακολουθούσε τη σχετικά ήπια αύξηση που ανέμεναν, τα αυξημένα κρούσματα τους οδήγησαν σε αναθεώρηση των προβλέψεων με επίσης μεγαλύτερη παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών. “Με βάση τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, δεν αναμένεται άμεση αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, αλλά ήπια αύξηση ή σταθεροποίηση αυτών. Με βάση τις αβεβαιότητες που εισάγει η μη πλήρης εικόνα της πραγματικής διασποράς της βρετανικής και (κυρίως) της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, ήταν απολύτως αναγκαία τη λήψη επιπλέον μέτρων και στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι όσο νωρίτερα ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς στην κοινότητα, τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοσή τους, γι’ αυτό και είναι θετικό το γεγονός ότι αυτά ελήφθησαν την προηγουμένη Πέμπτη, 4 Μαρτίου” σημειώνουν.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ