Κορονοϊός: Προ των πυλών η υποχρεωτική χρήση μάσκας στην Αττική; – Τα δεδομένα που προκαλούν ανησυχία

Η αμείωτη ένταση της επιδημίας στην Αττική φέρνει ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων των ειδικών την καθολική, υποχρεωτική χρήση της μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Πρόκειται για ένα βήμα που πλέον μοιάζει να ήρθε η ώρα του και θεωρείται κατά μέλη της Επιτροπής των ειδικών ότι θα βοηθήσει στο να δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα της αναγκαιότητας της χρήσης της ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα απειθαρχίας σε σημεία όπου ήδη είναι υποχρεωτική, όπως οι πλατείες ή άλλα μέρη με συνωστισμό, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.

Την Τετάρτη η Αττική συμμετείχε στον επιδημιολογικό χάρτη με σχεδόν τα μισά κρούσματα κορονοϊού του συνόλου σε όλη την Ελλάδα για ακόμη μια φορά. Το παράδειγμα της Ιταλίας, που επίσης υπήρχαν συνεχείς συζητήσεις για τη μάσκα για να αποφασιστεί τελικά ότι καθίσταται παντού υποχρεωτική προκειμένου να προληφθεί η λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων, δεν αποκλείεται σύντομα να εφαρμοστεί και στην ελληνική κυβέρνηση. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε επιπλέον 407 κρούσματα πανελλαδικά, τέσσερις θανάτους και 88 ασθενείς διασωληνωμένους, γεγονός που δείχνει πάλι ότι το σύστημα Υγείας πιέζεται σημαντικά.

Η αμείωτη διασπορά του κορονοϊού στην πρωτεύουσα είναι ο παράγοντας που αναμένεται να κρίνει την υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, όπως αναφέρει και η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. Οι καιρικές συνθήκες άλλωστε όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες με την αναμενόμενη πτώση της θερμοκρασίας θα ευνοήσουν τη μεταδοτικότητα του πανδημικού ιού σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Το “χρυσό” νούμερο ημερήσιων κρουσμάτων που εκτιμάται ότι θα κρατήσει την επιδημία στη χώρα μας σε μια ισορροπία, όπως αναφέρουν “ΤΑ ΝΕΑ”, είναι τα 300 παρόλ’ αυτά οι διακυμάνσεις που καταγράφονται παρότι ήπιες είναι συχνά αποθαρρυντικές. Εντούτοις οι επιστήμονες ζητούν μια μικρή παράταση χρόνου δεδομένου ότι οι επιδημίες στα μεγάλα αστικά κέντρα παρά την επιβολή περιοριστικών μέτρων δεν κάμπτονται με ταχείς ρυθμούς, όπως συμβαίνει συγκριτικά σε μικρότερες γεωγραφικές περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό, αρνητικά είναι τα πρώτα δεδομένα που χαρτογραφούν τη δυναμική κυκλοφορία του SARS- CoV-2 τις πρώτες έξι ημέρες του Οκτωβρίου για την Ελλάδα. Αναλυτικά, από την πρώτη ημέρα του μήνα έως και την περασμένη Τετάρτη είχαν επιβεβαιωθεί 2.066 νέες λοιμώξεις, εκ των οποίων το 50%-60% στριμώχνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής. Για τους λόγους αυτούς αρκετά είναι τα μέλη της Επιτροπής που επιμένουν ότι η αυστηρή σύσταση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό δεν φαίνεται να ευαισθητοποιεί το σύνολο των πολιτών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ως μονόδρομο το συγκεκριμένο μέτρο να γίνει υποχρεωτικό. Η εμπιστοσύνη των ειδικών στην αποτελεσματικότητα της μάσκας σε ό,τι αφορά τη συγκράτηση της μεταδοτικότητας του πανδημικού ιού, διαφαίνεται και από το αίτημά τους να συμπεριληφθεί στην “εργαλειοθήκη” που αφορά στον έλεγχο της πανδημίας σε περιοχές με “κίτρινο” χρώμα.

Με πληροφορίες από εφημερίδες “Ελεύθερος Τύπος” και “ΤΑ ΝΕΑ”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ