Κορονοϊός: Πώς θωρακίζονται τα νησιά για τη νέα τουριστική περίοδο – Ο ρόλος των self και rapid test

Ειδικά πρωτόκολλα για τα νησιά θα παρουσιαστούν – εκτός απροόπτου- σήμερα από την κυβέρνηση βασισμένα εν πολλοίς στην περσινή εμπειρία, αλλά με σαφείς βελτιώσεις, καθώς φέτος τα εργαλεία σε σχέση με πέρυσι είναι πολύ περισσότερα. Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το 2020 έγκειται στα self και rapid test, που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας και έγκαιρης παρέμβασης ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα τοπικών εξάρσεων. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση στα νησιά είναι εντελώς ελεύθερη για τους εμβολιασμένους και όσους έχουν απόδειξη πως έχουν νοσήσει. Από εκεί και πέρα, στην καθημερινότητα ενός “πράσινου” νησιού κομβικό ρόλο θα έχουν τα rapid test, τα οποία θα γίνονται δειγματοληπτικά σε μεγάλο ποσοστό.

Στην περίπτωση που αρχίσει να εντοπίζεται κάποια έξαρση της πανδημίας, το πρώτο βήμα θα είναι σύμφωνα με την “Καθημερινή”, ο εφοδιασμός του νησιού με self test για ολόκληρο τον πληθυσμό, ντόπιους και επισκέπτες, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση. Εάν παρ’ όλα αυτά το νησί περάσει από την “πράσινη” στην “πορτοκαλί” ζώνη, τότε θα ενεργοποιηθεί το πάγιο πρωτόκολλο, ίσως με κάποιες τροποποιήσεις λόγω τουριστικής σεζόν. Το βέβαια είναι ότι θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα από τα μεσάνυχτα, ίσως από τις 9 μ.μ. ή τις 10 μ.μ. ενώ θα αυξηθούν και οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται και θα απαγορευτούν οι μαζικές συγκεντρώσεις.

Υπό συζήτηση είναι ακόμη τι θα συμβεί εάν η πανδημία δεν υποχωρήσει και κάποιο νησί περάσει στην “κόκκινη” ζώνη. Η πιο πιθανή λύση είναι η αυστηροποίηση των περιορισμών, χωρίς όμως να φτάσουμε στην καθολική απαγόρευση που ξέραμε έως τώρα λόγω τουριστικής περιόδου.

Την ίδια ώρα υπάρχει σχέδιο για ξενοδοχεία καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, στα σημεία αυτά περιλαμβάνονται το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κως. Τέλος βασικό σκέλος του σχεδίου είναι η περαιτέρω αύξηση των υγειονομικών στις δομές και τα νοσοκομεία των νησιών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ