Κορονοϊός: Πιλότος… Κατάρ για ασφαλείς πτήσεις – Τι προτείνουν οι επιδημιολόγοι

Πτήσεις τράνζιτ και πτήσεις τσάρτερ στα νησιά αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για την αποτροπή της εισαγόμενης διασποράς του κορονοϊού. Δισεπίλυτος γρίφος παραμένει η διαχείριση πτήσεων από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και μεγάλο όγκο αφίξεων. “Καθαρές” ήταν οι περίπου 60 πτήσεις που έφτασαν από τη Ντόχα του Κατάρ τους τελευταίους μήνες εν μέσω πανδημίας, περίπου τέσσερις κάθε εβδομάδα, αλλά μία αποτέλεσε το crash test για την πρώτη πρόβα γι’ αυτά που ενδεχομένως θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός από τις 15 Ιουνίου και κυρίως την 1η Ιουλίου.

Στελέχη της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας δεν αποκλείουν έπειτα από αυτές τις κομβικές ημερομηνίες, ανάλογα με τα αποτελέσματα των ελέγχων πτήσεων από “κόκκινες” και “πορτοκαλί” χώρες, με επικίνδυνα προφίλ της πανδημίας, να αποφασίζεται η προσωρινή αναστολή πτήσεων, όπως έγινε και στην περίπτωση του Κατάρ, αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.

Μέλη της Επιτροπής επιδημιολόγων εκτιμούν αύξηση του κινδύνου διασποράς με τη διενέργεια μικρού αριθμού δειγματοληπτικών ελέγχων σε πτήσεις εξωτερικού που φτάνουν στη χώρα μας. Προτείνουν είτε αύξησή τους είτε μαζικούς και καθολικούς ελέγχους, χωρίς εξαιρέσεις, σε όλες τις πτήσεις από “κόκκινες”- “πορτοκαλί” χώρες προέλευσης των επιβατών παρά τις αντιδράσεις ευρωπαϊκών χωρών.

Σε αυτό το πεδίο σημαντικό ρόλο, όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος” θα παίξουν οι ομάδες κρούσης (task force) που θα προβαίνουν σε μια ανάγνωση- ανάλυση των επιδημιολογικών στοιχείων κάθε χώρας και θα προχωρούν σε διαλογή πτήσεων για στοχευμένους ελέγχους.

Ένας άλλος προβληματισμός προκύπτει από τις πτήσεις τσάρτερ απευθείας προς τα ελληνικά νησιά, Υπάρχει μια πρόταση που θα εξεταστεί από τις 15 Ιουνίου και μετά για άνοιγμα αεροδρομίων σε νησιά, βάσει της ζήτησης από Ευρωπαίους ταξιδιώτες, ως προορισμό διακοπών τους. Απαραίτητες προϋποθέσεις η ύπαρξη δομών Υγείας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων,χώροι που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την “έκτιση” της καραντίνας κρουσμάτων ανά περιφέρεια και νησί, όπως και η διακομιδή ασθενούς σε δομή Υγείας. Μάλιστα στα μικρά νησιά θα τοποθετηθούν νέοι αναλυτές για τεστ και επιπλέον κλίνες για τον COVID-19 σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ