Κορονοϊός: Οι περιοχές που μπαίνουν στο “βαθύ κόκκινο” – Δεν ανοίγουν τα σχολεία στην Κάλυμνο, καθολικό lockdown στις Καστανιές

Τον επικαιροποιημένο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου καταγράφεται σε μόλις δέκα περιφερειακές ενότητες της χώρας, σε τρεις παραμένει σταθερό, ενώ σε 61 -μεταξύ των οποίων η Αττική και η Θεσσαλονίκη – υποχωρεί.

Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται στον δήμο Βισαλτίας της Π.Ε. Σερρών και στον δήμο Μεσολογγίου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανία, γεγονός που οδήγησε την Επιτροπή των ειδικών να ταχθεί ομόφωνα υπέρ της ένταξης αυτών των περιοχών στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (“βαθύ κόκκινο“) από το Σάββατο το πρωί. “Ιδιαίτερα στο Μεσολόγγι παρατηρείται δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες μια επιθετική, εκθετική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία έχουν αυξηθεί σε 233, όταν στις 27 Απριλίου ήταν 49. Έχουν δηλαδή σχεδόν πενταπλασιαστεί μέσα σε δέκα μέρες. Η κατάσταση στο Μεσολόγγι καθώς και στις γύρω περιοχές, όπως το Αγρίνιο κα το Αιτωλικό δείχνει εξαιρετικά ανησυχητική με μεγάλη διασπορά και πολλές συρροές μέσα στην κοινότητα. Καλούμε τόσο τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου, του Αγρινίου και του Αιτωλικού όσο και της Καλύμνου να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να επιμείνουν στην καθολική και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων χωρίς δικαιολογίες και εκπτώσεις. Η κατάσταση ειδικά σε αυτές τις δύο περιοχές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη” είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν η Περιφέρεια Αττική (εκτός από τους Δήμους Αγκριστρίου, Ύδρα, Κυθήρων και Σπετσών ), οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Κοζάνης, Θάσου, Καβάλας, Λέσβου, ο δήμος Φαιστού στην Π.Ε. Ηρακλείου, οι δήμοι Σερρών και Αμφίπολης της Π.Ε. Σερρών, ο δήμος Καστοριάς, ο δήμος Ξάνθης, οι δήμοι Μαρωνείας, Σαπών και Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης και ο δήμος Βόλου της Π.Ε. Μαγνησίας.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι η Κάλυμνος μέχρι τη Δευτέρα 17/5 βρίσκεται σε καθολικό lockdown. “Σημειώνεται ότι με δεδομένη την ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση του δήμου Καλυμνίων η επιτροπή εισηγήθηκε την αναστολή λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στον δήμο. Άρα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στην Κάλυμνο από τη Δευτέρα”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τέλος, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, σε καθολικό lockdown αντίστοιχο της Καλύμνου μπαίνει από αύριο το πρωί και ο οικισμός Καστανιών της δημοτικής ενότητας Βύσσας του δήμου Ορεστιάδας της Π.Ε. Έβρου. Τα αποτελέσματα των σημερινών και χθεσινών τεστ ήταν πραγματικά ανησυχητικά με ποσοστά θετικότητας που ξεπερνούν σχεδόν το 15%” είπε.

Λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής τους εικόνας, η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα κατέβουν επίπεδο, να βγουν από το “βαθύ κόκκινο” και να ενταχθούν στο “κόκκινο” από τη Δευτέρα οι εξής περιοχές: η Π.Ε. Χαλκιδικής, ο δήμος Διδυμοτείχου, οι δήμοι Πέλλας, Έδεσσας και Αλμωπίας της Π.Ε. Πέλλας, ο δήμος Σιντικής της Π.Ε. Σερρών, ο δήμος Ορεστίδας της Π.Ε. Καστοριάς, ο δήμος Διρφύων Μεσσαπίων της Π.Ε. Ευβοίας, οι δήμοι Αιγιαλείας, Δυτικής Αχαΐας και Καλαβρύτων της Π.Ε. Αχαΐας, ο δήμος Ήλιδας της Π.Ε. Ηλείας, οι δήμοι Μεγαλόπολης, Νότιας Κυνουρίας, Βόρειας Κυνουρίας και Γορτυνίας της Π.Ε. Αρκαδίας. Επίσης, κατεβαίνουν στο “βαθύ κόκκινο” οι δήμοι Λουτρακίου, Αγίων Θεοδώρων, Βέλου-Βόχας, και Νεμέας της Π.Ε. Κορινθίας, οι δήμοι Μυλοποτάμου και Αμαρίου της Π.Ε. Ρεθύμνου, καθώς και οι δήμοι Χανίων και Κισάμου της Π.Ε. Χανίων.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.