Κορονοϊός: Νέα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ και τις δομές φιλοξενίας

Σε ενίσχυση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό και του ενδεχόμενου εξάπλωσής του στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά προχωράει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Συγκεκριμένα, χθες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε πως προχωρά στα ακόλουθα μέτρα στα ΚΥΤ:

  1. Πρώτον, αναβάλλει την καταβολή του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος που χορηγείται στους αιτούντες άσυλο για σύντομο χρονικό διάστημα, έως την τοποθέτηση ΑΤΜ εντός των δομών.
  2. Δεύτερον, με διάταξη, προβλέπει την άμεση λειτουργία χώρων εντός δομών, για την πώληση από τοπικές επιχειρήσεις ειδών πρώτης ανάγκης στους διαμένοντες. Στόχος της διάταξης είναι ο περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων.
  3. Τρίτον, προχώρησε στην εγκατάσταση 12 ιδιόκτητων οικίσκων εντός της περιμέτρου που οριοθέτησε η Ελληνική Αστυνομία στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, με σκοπό την στέγαση υγειονομικών σταθμών ελέγχου για τον Covid-19/ κορονοϊό. Για την μεταφορά τους στα προαναφερθέντα νησιά μερίμνησε ο Ελληνικός Στρατός, όπως και για την διασύνδεση τους με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Επιπλέον, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έχει ήδη προσφέρει εξοπλισμό και θα διαθέσει και το προσωπικό για την στελέχωση τους. Αντίστοιχα προβλέπεται η εγκατάσταση 2 οικίσκων στη Κω και 2 στη Λέρο, καθώς και απαραίτητων σκηνών για την κάλυψη αναγκών απομόνωσης.
  4. Τέταρτον, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναπτύσσει κοινό επιχειρησιακό σχέδιο με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για την περαιτέρω ενίσχυση των υγειονομικών σταθμών με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.
  5. Πέμπτον, πέραν των ιατρείων, έχουν προβλεφθεί ειδικοί χώροι αυτοπεριορισμού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού.
  6. Έκτον, μετακινήσεις εκτός των δομών φιλοξενίας και προγραμμάτων ΕΣΤΙΑ, λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης ασύλου θα εκτελεστούν στις 31 Μαΐου για όσες περιπτώσεις προβλεπόταν νωρίτερα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ότι ήδη εφαρμόζονται με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των διαμενόντων σε δομές φιλοξενίας.

Για την αποσυμφόρηση των νησιών και τις νέες διοικήσεις σε 28 Κέντρα Φιλοξενίας ανά την χώρα, μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Μέσω Facebook, σήμερα, ο κ. Νότης Μηταράκης, αναφέρθηκε την συνεργασία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, που είχε ως αποτέλεσμα την τοποθέτηση οικίσκων και την έναρξη λειτουργίας υγειονομικών σταθμών εντός της περιμέτρου των ΚΥΤ.

“Σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου τοποθέτησε ιδιόκτητους οικίσκους εντός δομών και κάλυψε και τις δαπάνες τοποθέτησης. Σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Κώστα Μουτζούρη και τον Παντελή Βρουλή, η οποία προσφέρει ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό, στις ήδη υπάρχουσες προβλέψεις. Με συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, μακάρι να είχαμε μπορέσει νωρίτερα, θα είχαμε προλάβει πολλά.

Επίσης με χθεσινή απόφαση διακόψαμε παροχές σε χρήμα σε διαμένοντες, έως ότου τοποθετηθούν ΑΤΜ εντός και προβλέψαμε δυνατότητα παράδοσης προϊόντων εντός δομών, ώστε να περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι μετακινήσεις” γράφει ο υπουργός Μετανάστευσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ