Κορονοϊός: Νέα μετάλλαξη στο κέντρο της Αθήνας – “Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι” είπε ο Μαγιορκίνης

Στη μετάλλαξη Β1.1.318 του κορονοϊού, κρούσματα της οποίας έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα “τι γίνεται με τη μετάλλαξη Β1.1.318 που εντοπίζεται ιδιαίτερα στους μετανάστες και έχει φτάσει στο 10,45% των μεταλλαγμένων στην Αττική; Τι γνωρίζουμε για αυτό και πώς το αντιμετωπίζουμε;”.

Όπως εξήγησε, “το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος το οποίο η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία. Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, είναι μία μετάλλαξη η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή. Να ξεκαθαρίσω ότι αυτό το 10% που, από ό,τι είδα, αναφέρεται σε διάφορα σημεία, δεν είναι το 10% των κρουσμάτων, αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων. Δεν είναι δηλαδή ότι το 10% των κρουσμάτων στην Αττική αποδίδεται σε αυτό το στέλεχος, αλλά έχει γίνει μία επιλογή συγκεκριμένη, γιατί γίνεται διερεύνηση και περιχαράκωση του συγκεκριμένου στελέχους αυτή τη στιγμή. Και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο 10% όλων των κρουσμάτων της Αττικής. Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος πληθυσμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή αναλύεται”.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι “δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι και η αφρικάνικη, στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική, δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί. Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική” και κατέληξε λέγοντας ότι Χρειάζεται χρόνος, το παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με -πληροφορίες που μετέδωσε το STAR, το νέο αυτό στέλεχος έχει εντοπιστεί κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και μέχρι στιγμής 815 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ