Κορονοϊός: Πάνω από 40 τα κρούσματα στο γηροκομείο – Νοσηλευτές φέρονται να νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες

Ο “εφιάλτης” του κορονοϊού χτύπησε σε γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, σημαίνοντας συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα και την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά, βρέθηκαν στο γηροκομείο από την πρώτη στιγμή, έκρουσε καμπανάκι λέγοντας ότι “η διασπορά του ιού σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήρια γίνεται συνήθως από το προσωπικό” ενώ επεσήμανε ότι “η Αθήνα δεν πάει καλά”, εκφράζοντας την ανησυχία του.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για περισσότερα από 40 κρούσματα κορονοϊού στο γηροκομείο, ενώ όπως υποστήριξε κάποιοι νοσηλευτές φαίνεται από τους πρώτους ελέγχους να νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες.

Το πρωί της Πέμπτης ασθενοφόρα ξεκίνησαν επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων με υποκείμενα νοσήματα από το γηροκομείο σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική. «Θα πρέπει καταρχάς να βγάλουμε τα συμπεράσματα γνωρίζοντας τα πλήρη δεδομένα για να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, και ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος στους οίκους ευγηρίας… Πρέπει να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού, με μέτρα όσον άφορα τους εργαζομένους ή τους προμηθευτές» υπογράμμισε και ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας – Υγείας του Παιδιού στην Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Στο μεταξύ περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ, από χθες το βράδυ, στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων που βρέθηκαν τα θετικά κρούσματα, ενώ νωρίτερα συνεργεία του δήμου Αθηναίων, έπλυναν και απολύμαναν το οικοδομικό τετράγωνο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα όπου βρίσκεται η δομή φροντίδας ηλικιωμένων. Ο δήμος Αθηναίων, και στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζει τα σχετικά πρωτόκολλα.

Δείτε το βίντεο του MEGA:

Προσαλίκας: Άργησαν να βρουν το πρώτο θετικό κρούσμα

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι “άργησαν να βρουν το πρώτο θετικό κρούσμα. Γι’ αυτό τα πρωτόκολλα στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν πιο πυκνή περιοδικότητα ελέγχων για κορονοϊό». Επεσήμανε μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι σε τέτοιες δομές θα έπρεπε να κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην εν λόγω δομή τελευταία φορά διενεργήθηκαν τεστ στους εργαζόμενους τον Αύγουστο. «Εάν είχαν κάνει τεστ 10-15 Σεπτεμβρίου θα είχαν βρει περισσότερα κρούσματα» υπογράμμισε.

Η επίσκεψη Τσιόδρα – Χαρδαλιά

Τη Μονάδα επισκέφθηκαν χθες ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο συνήθως γίνεται από το προσωπικό», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολογος, Σωτήρης Τσιόδρας. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι « η Αθήνα δεν πάει καλά», ενώ προσέθεσε ότι «πάντα σε τέτοιους χώρους υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, οι περισσότεροι από αυτούς, το 80 % είναι κατακεκλιμένοι.

«Είναι μια κατάσταση που δεν θέλουμε να την ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να την βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήρανε και η Θεσσαλονίκη πάει καλά», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς συμπλήρωσε ότι έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ