Κορονοϊός: Μάρτης γδάρτης… με sms και περιορισμούς – Τα στοιχεία που δείχνουν παράταση των μέτρων

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στο “μέτωπο” της πανδημίας με τα κρούσματα και τις νοσηλείες στις ΜΕΘ να αυξάνονται διαρκώς, ενώ οι προβλέψεις για την πίεση που θα συνεχίσει να υφίσταται το ΕΣΥ τις επόμενες εβδομάδες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αρθούν κάποια περιοριστικά μέτρα, ώστε να “ανασάνουν” κοινωνία και οικονομία.

“Κλειδί” για το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού, γεγονός που θα γεννήσει την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει η αποσυμπίεση στα νοσοκομεία. Ωστόσο, στην παρούσα φάση όχι μόνο δεν υπάρχει μείωση των κρουσμάτων, αλλά ραγδαία αύξηση, ενώ οι μεταλλάξεις “σαρώνουν” και ευθύνονται για τις περισσότερες νέες μολύνσεις στη χώρα. Η κατάσταση στα νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική, είναι ασφυκτική και δεν αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες 3-4 εβδομάδες. Ενδεικτικά για την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται πως 200 ασθενείς θα χρειαστούν κρεβάτι σε ΜΕΘ. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, το σενάριο να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες ή να αρθούν ορισμένα μέτρα μετά τις 15 Μαρτίου θεωρείται δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη και ως πιθανότερη εκδοχή εκτιμάται η παράταση των περιορισμών, ειδικά στις επιβαρυμένες περιοχές, όπως είναι το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Γιατί αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα

Την επιβαρυμένη επιδημιολογικά εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας και η οποία αποτυπώνεται και στα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, περιέγραψε η Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας ειδική αναφορά στην Αττική όπου η διασπορά είναι μεγάλη.

Όπως εξήγησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται με τον κυλιόμενο μέσο των τελευταίων επτά ημερών να φτάνει τα 1.900 νέα κρούσματα ανά ημέρα έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες 15 ημέρες. Ο δείκτης θετικότητα αυξήθηκε και αγγίζει το 4%, ενώ ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έφτασε τα 16.500. Τα νέα κρούσματα των τελευταίων ημερών εντοπίζονται στις ηλικίες 20-60 ετών, ενώ το ευχάριστο στοιχείο είναι ότι από τα μέσα Φεβρουαρίου και έπειτα παρατηρείται μείωση στα νέα κρούσματα στους άνω των 75 ετών, γεγονός που πιθανόν σχετίζεται με τους εμβολιασμούς.

Ανησυχία στους ειδικούς συνεχίζει να προκαλεί η περίπτωση της Αττικής, όπου η διασπορά είναι μεγάλη και καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές και τα ενεργά κρούσματα το τελευταίο 15νθημερο εκτιμώνται σε πάνω από 8.100. Εξήγησε, όμως, ότι δεν είναι μόνο η Αττικήπου προβληματίζει καθώς καταγράφεται αυξητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες, αναφέροντας ενδεικτικά την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν σχεδόν 2.000 ενεργά κρούσματα.

Σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, τόνισε πως αυξήθηκε αριθμός των νοσηλευομένων και ο μέσος όρος είναι 330 εισαγωγές κάθε ημέρα. Περισσότεροι από 3.200 ασθενείς νοσηλεύονται στην επικράτεια, ενώ μόνο στην 1η και 2η υγειονομική περιφέρεια της Αττικής έγιναν 1.600 εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα. Η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική, είναι εμφανής, τόνισε. Στην επικράτεια, η κάλυψη των ΜΕΘ Covid φτάνει το 63%, ενώ στην Αττική στο 87%. Σημείωσε, όμως, πως ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σταθερά χαμηλός γι’ αυτό δεν έχει αυξηθεί η θνητότητα στη χώρα.

Σύμφωνα με την ίδια, τρεις είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Κατά πρώτον ο χειμωνιάτικος καιρός “που μας έκλεισε μέσα σε εσωτερικούς χώρους”. Κατά δεύτερον, οι μεταλλάξεις που έχουν διασπαρεί σε όλη την επικράτεια και κατά τρίτον η διασπορά του ιού στην κοινότητα που κάνει ευκολότερη την μετάδοσή του σε άλλους ανθρώπους στην κοινότητα.

Οι παράγοντες αυτοί, σε συνδυασμό με την χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων, έχει οδηγήσει στην επιδείνωση της κατάστασης, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου για να προσθέσει πως δεν μπορούμε να πούμε ότι τα μέτρα δεν δούλεψαν. Και αυτό γιατί αφενός η πλειοψηφία των πολιτών τα τηρεί δημιουργώντας ένα τείχος προστασίας και αφετέρου γιατί αν δεν τα είχαμε εφαρμόσει η επιδημιολογική εικόνα θα ήταν χειρότερη.

Επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού αποτελούν έναν από τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που επικαλέστηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις έχουν διασπαρεί σε όλη την επικράτεια και το 60-70% των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Αττική και την Κρήτη, όπου μέχρι και το 90% των νέων κρουσμάτων οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος.

“Οι μεταλλάξεις μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν ιό διαφορποιημένο”, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου για να προσθέσει στη συνέχεια πως εξαιτίας αυτών των μεταλλάξεων ο ιός έγινε ακόμη πιο έξυπνος. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε, η καθολική και ορθή χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας. Σημείωσε, επίσης, πως ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν πως τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, που έχουν αναπτυχθεί, προφυλάσσουν και έναντι των μεταλλάξεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βραζιλίας, είπε ότι είναι καινούργιο και δεν έχει μελετηθεί αρκετά, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστική μιλώντας για “την κυτταρική ανοσία” σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, καθώς εξήγησε ότι αναπτύσσουν σημαντική άμυνα στον ιό “μέσω ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων”.

Δεν κολλάμε περπατώντας έξω, εάν τηρούμε τις αποστάσεις

Αναφέρθηκε επίσης στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται ειδικά τα Σαββατοκύριακα και σε συνθήκες καλοκαιρίας, σε δρόμους, πεζόδρομους και παραλιακές περιοχές.

Σχολιάζοντας επί της ουσίας την απόφαση για περαιτέρω περιορισμούς στις μετακινήσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά στον κωδικό 6 για τη σωματική άσκηση, η Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε ότι “ζούμε σε μία υπέροχη χώρα, με έναν υπέροχο καιρό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι με το να περπατάμε σε εξωτερικούς χώρους, τηρώντας τις αποστάσεις, επιβαρύνουμε το επιδημιολογικό φορτίο ή κινδυνεύουμε να κολλήσουμε” και πρόσθεσε πως “είναι σαφές ότι κυρίως κολλάμε με τον συγχρωτισμό σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους”.

Στη συνέχεια, όμως περιέγραψε το πώς μία βόλτα για περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνη σε ό,τι αφορά στη μετάδοση του κορονοϊού. “Όμως άλλο είναι να βγούμε με έναν φίλο να περπατήσουμε στη γειτονιά μας και εντελώς διαφορετικό να έχουμε τον καφέ στο χέρι, να είμαστε γύρω γύρω από ένα παγκάκι 10 άτομα μαζεμένα, να βγάζουμε τη μάσκα κάθε 5 λεπτά είτε για να πιούμε μια γουλιά καφέ είτε για να καπνίσουμε, ενώ ταυτόχρονα μιλάμε και γελάμε δυνατά”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

“Η ματιά μας είναι στο ΕΣΥ”

Καταλήγοντας στην τοποθέτησή της, η Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε ότι η ματιά των ειδικών “είναι στο ΕΣΥ” και εκτίμησε ότι θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες ώστε να υπάρξει αποσυμπίεση στα νοσοκομεία, που την επόμενη εβδομάδα θα πιεστούν ακόμη περισσότερο καθώς εκτιμάται ότι περίπου 200 άτομα θα χρειαστεί να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν.

“Βλέπουμε την κόπωση και των υγειονομικών και πρέπει να τους στηρίξουμε με τη συμπεριφορά μας”, είπε σε αυτό το σημείο και επανέλαβε πως η καθολική και ορθή χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας. Υπενθύμισε ότι συχνά κολλάμε από άτομα που δεν έχουν συμπτώματα ή έχουν ήπια συμπτώματα, ωστόσο, τελικά εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι “θα τα καταφέρουμε”.

Το “κλειδί” για την άρση των μέτρων

Τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στις 16 Μαρτίου περιέγραψαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως “η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι αυξημένη και με βάση την εμπειρία μας από τους προηγούμενους μήνες ξέρουμε ότι η πίεση θα συνεχίσει να υφίσταται για τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ καθυστερεί” εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου. Και συνέχισε: “Από την άλλη, όλοι αντιλαμβανόμαστε την κόπωση όλων και την ανάγκη να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες. Αυτό που περιμένουμε είναι να δούμε κατά κύριο λόγο τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, τη μείωση των νέων κρουσμάτων, που θα μας δώσουν την ελπίδα ότι θα αποσυμπιεστεί σιγά σιγά το σύστημα Υγείας”. “Περιμένουμε να δούμε αυτή τη μείωση των κρουσμάτων για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση των μέτρων” κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως “η απάντηση είναι ξεκάθαρη” για να εξηγήσει: “Εφόσον μπορέσουμε να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα, θα βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί μας δείκτες”.

“Αν καταφέρουμε τα επόμενα 24ωρα να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας, στις απολύτως αναγκαίες, αν αποφύγουμε οποιαδήποτε μετακίνηση είναι περιττή, αν στην τόση κούραση που υπάρχει μπορέσουμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα το περιττό και να συνεισφέρουμε για ακόμη μία φορά στην κοινή προσπάθεια, όπως κάνει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, νομίζω ότι θα βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες. Με τη βελτίωση αυτή θα υπάρξει μία σειρά δραστηριοτήτων, που θα ανοίξουν” κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Σε σκληρό lockdown Φωκίδα και Ανώγεια – Για ποιες περιοχές έκρουσε “καμπανάκι” ο Χαρδαλιάς

Αισθητή επιδημιολογική επιβάρυνση καταγράφεται σε κάποιες περιοχές της χώρας τα τελευταία 24ωρα. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αυτό συμβαίνει στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και στον Δήμο Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, που σε συνέχεια της σημερινής σύσκεψης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων κατατάσσονται από τις 6 το πρωί του Σαββάτου στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο “βαθύ κόκκινο”, συνεπώς ισχύει σκληρό lockdown.

Σύμφωνα με το κ. Χαρδαλιά, τα κρούσματα στον δήμο Ανωγείων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε δύο ημέρες, ενώ ο 14ημερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι 588 ο δείκτης όταν το όριο συναγερμού του ευρωπαϊκού ΕCDC είναι το 150. Στη Φωκίδα τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 19 στις 27 Φεβρουαρίου σε 59 την Πέμπτη, ενώ το εβδομαδιαίο ποσοστό αύξηση έχει φτάσει το 240%.

Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, αναστέλλεται η ένταξη της περιφερειακής Ενότητας Λάρισας από αύριο στο “βαθύ κόκκινο” λόγω του δεύτερου και εξίσου ισχυρού σεισμού των 5,9 ρίχτερ που σημειώθηκε χθες. “Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, εξετάζουμε τα δεδομένα, ενημερωνόμαστε διαρκώς για την πορεία των ελέγχων και της αποκατάστασης των ζημιών στην ευρύτερη περιοχή και είμαστε σε διαδικασία μελέτης εντός του Σαββατοκύριακου ενός ειδικού πλαισίου με έμφαση φυσικά στα ζητήματα δημόσιας υγείας, αντιλαμβανόμενοι όμως και τις ιδιαίτερες περιστάσεις και ανάγκες. Πλαίσιο που σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε από Δευτέρα”, υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Την ίδια στιγμή το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (ιδιαίτερα στους δήμους Εορδαίας και Κοζάνης), Καστοριάς, Ιωαννίνων, Καβάλας, Ημαθίας (ιδιαίτερα στον δήμο Αλεξάνδρειας), Σερρών, Κιλκίς, Ζακύνθου, Χανίων και Ρεθύμνης. “Σε αυτές τις περιοχές οι δείκτες του μέσου όρου των 14 ημερών καθώς και των 7 ημερών σιγά σιγά επιδεινώνονται και πλησιάζουν το σημείο συναγερμού” είπε ο κ. Χαρδαλιάς, και απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων ειδικά σε αυτές τις περιοχές.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, πρέπει να δείξουμε όλοι προσοχή. “Όμως ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό”, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο φειδωλοί στις μετακινήσεις μας.

Διευκρινίσεις για τα ΚΤΕΟ – Ανατροπή με τους γάμους

Διευκρινίσεις σχετικά με τη μετάβαση στα ΚΤΕΟ έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα, όπως είπε, για τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν υφίστανται οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τον κωδικό 2 – μετακίνηση εντός οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κατοικία – επισημαίνοντας ότι «για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή έντυπη βεβαίωση καθώς και αποδεικτικό του ραντεβού με το ΚΤΕΟ». Ταυτόχρονα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπεται η τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων με την παρουσία αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού.

Η άρση της αναστολής των τελετών γάμων προέκυψε, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής υπέρ του αιτήματος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή ίδιων όρων στην τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων.

“Παλεύουμε να αποκρούσουμε το τρίτο κύμα”

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι την ίδια ώρα που σε όλο τον κόσμο, χώρες προσπαθούν να αντισταθούν στο 4ο κύμα, “εμείς παλεύουμε για να αποκρούσουμε το 3ο κύμα. Κάτω από δύσκολες επιδημιολογικές συνθήκες και με την κούραση να συνοδεύει την καθημερινή προσπάθεια όλων μας. Και με τις μεταλλάξεις να δυσχεραίνουν και να επιβαρύνουν την καθημερινότητά μας”. Επίσης, σημείωσε ότι οι μεταλλάξεις επιταχύνουν την μετάδοση του ιού, επιβαρύνοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας από άκρη σε άκρη.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη που υπάρχει για τον περιορισμό των μετακινήσεων ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού από περιοχή σε περιοχή, από γειτονιά σε γειτονιά, από παρέα σε παρέα, από οικογένεια σε οικογένεια. “Πέρσι τον Μάρτιο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη συγκυρία. Και τότε, για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, γίναμε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι καταφέραμε και κάναμε τη διαφορά. Έτσι πρέπει να παραμείνουμε και τώρα, που πλησιάζουμε πια στο τέλος της περιπέτειας αυτής. Γιατί πλέον έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια που με τόση προσμονή περιμέναμε. Και γνωρίζουμε ότι λειτουργούν. Και αφού μας παρέχεται η δυνατότητα, πλέον είναι θέμα ατομικής υπευθυνότητας να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, κάνοντας το εμβόλιο. Η αντίστροφη μέτρηση για να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην προ-covid καθημερινότητα, έχει ξεκινήσει. Με την επιχείρηση «Ελευθερία» κάνουμε κάθε μέρα και ένα βήμα προς το τέλος της πανδημίας και την άρση των περιορισμών που μας έχει επιβάλλει. Προς εκείνη τη στιγμή που θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σταδιακά στις συνήθειες μας, στις καθημερινές -μικρότερες και μεγαλύτερες- απολαύσεις που έχουμε στερηθεί -και θα μπορέσουμε να το κάνουμε παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, χωρίς φόβο” συμπλήρωσε ο υφυπουργός.Πάνω από 2.000 τα νέα κρούσματα – Νέα αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς

Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΕΟΔΥ τα νέα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν πάνω από 2.000, ενώ νέα αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκαν 2.215 νέες μολύνσεις (έναντι 2.219 χθες). Διενεργήθηκαν 56.061 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 26.171 μοριακά και τα 29.890 rapid.

Σε μία ημέρα 32 ακόμη συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού, ανεβάζοντας σε 6.664 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή, 451 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, δηλαδή δύο περισσότεροι σε σχέση με την Πέμπτη.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.215, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 201.677 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 71 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.664 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 451 (68.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.398 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή +10.14%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 335 ασθενείς.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Πώς κατανέμονται τα νέα κρούσματα – Στο “κόκκινο” η Αττική, τριψήφιος αριθμός σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 2.215 νέα κρούσματα κορονοϊού. Τα 17 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Έτσι βάσει της κατανομής των 2.198 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα, τα 1.057 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ τριψήφιο αριθμό κατέγραψαν ξανά η Αχαΐα με 107 και η Θεσσαλονίκη με 247.

Ταυτόχρονα προβληματική φαίνεται να είναι η κατάσταση σε Αργολίδα (37), Αρκαδία (20), Βοιωτία (26), Εύβοια (32), Ηλεία (25), Ιωάννινα (40), Κορινθία (49), Λάρισα (56), Πέλλα (26), Ρέθυμνο (18) και Φθιώτιδα (40).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ