Κορονοϊός – Μαγιορκίνης: Η επιδημία σιγοβράζει – Να μην μας ξεγελάει η σχετική επιβράδυνση που βλέπουμε

“H δραματική αύξηση των κρουσμάτων, τάση που καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και που θα οδηγούσε λογικά και σύμφωνα με επιδημικά μοντέλα σε παραπάνω από 400 κρούσματα ανά ημέρα, δηλαδή θα είχαμε έναν διπλασιασμό των κρουσμάτων που βλέπαμε στις 9 Αυγούστου φαίνεται ότι έχει περιοριστεί” δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

“Αυτή όμως η σχετική επιβράδυνση που βλέπουμε δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Η επιδημία εξακολουθεί να σιγοβράζει. Αυτή η αυξημένη επιδημιολογική δραστηριότητα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και απαιτεί επαγρύπνηση από όλους μας.” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.

“Η ανάσχεση του δεύτερου κύματος που μέχρι στιγμής είναι ηπιότερο του αναμενόμενου είναι εφικτή μέσω μέτρων που ελαχιστοποιούν τα γεγονότα υπερμετάδοσης” ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μαγιορκίνης,. “Μερικά από αυτά είναι η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους σε μέρη που έχει συγχρωτισμό αλλά κυρίως η σωστή χρήση της από άτομα και επαγγελματίες που έχουν πολλές επαφές ανά ημέρα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι αυτή την περίοδο η επάνοδος από τις διακοπές να ακολουθείται από λελογισμένο αυτοπεριορισμό και ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επαφών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα 7 με 10 ημέρες” πρόσθεσε.

“Βλέπουμε μια ήπια αυξητική τάση. Ωστόσο, τα μοντέλα προέβλεπαν πολύ μεγαλύτερη που σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση γνωρίζουμε πως ό,τι κάναμε είχε αποτέλεσμα. Άρα γνωρίζουμε ποια είναι τα εργαλεία ακόμη καλύτερα , ξέρουμε πότε πρέπει να εφαρμοστούν. Θα περιμέναμε μια αυξητική τάση προς το τέλος του Σεπτεμβρίου λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας γιατί ο κόσμος θα σταματήσει να συγχρωτίζεται σε ανοιχτούς χώρους και θα αρχίσει να μπαίνει σε κλειστούς χώρους” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. “Όταν θα έρθει αυτή η στιγμή θα πρέπει να δούμε ποια μέτρα μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε. Νομίζω ότι με τη χρήση της μάσκας τα πάμε καλά. Θεωρώ ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε. Κι ενώ σίγουρα δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown, θεωρώ ότι είναι το καλύτερο alternative (εναλλακτική) που έχουμε στο lockdown και θα το χρησιμοποιήσουμε νομίζω εκτεταμένα» πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ