Κορονοϊός – lockdown: Πώς θα λειτουργήσει η αγορά έως τις 7 Ιανουαρίου – Τι θα γίνει με τα ρεβεγιόν

Του Γιώργου Σιαδήμα

Γιορτές στο σπίτι θα κάνουμε, αφού δεν φαίνεται για την ώρα να υπάρχει παράταση του ωραρίου των μετακινήσεων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η κυβέρνηση βάζει τέλος με αυτόν τον τρόπο στις όποιες ελπίδες για ρεβεγιόν, έστω και με μία ακόμα οικογένεια, αφού το ωράριο δεν θα παραταθεί γι’ αυτές τις δύο εορτές, τουλάχιστον με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα. Οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται τον περιορισμό της κινητικότητας που φέρνει τη μετάδοση του ιού και δεν επιθυμούν να αλλάξει ουσιαστικά το πλαίσιο των μετακινήσεων έως και τις 7 Ιανουαρίου.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν οι συνθήκες μέχρι τότε το επιτρέψουν, το κυβερνητικό επιτελείο, σε συνεννόηση πάντα με τους ειδικούς, μπορεί στο τέλος να δώσει μια ολιγόωρη παράταση στο ωράριο μετακίνησης, για να περάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, το πλαίσιο θα είναι ιδιαίτερα αυστηρό, καθώς θα γνωστοποιούνται και οι ώρες μετακίνησης και η διεύθυνση επίσκεψης, ενώ και οι αστυνομικοί σε κάθε περίπτωση θα είναι στους δρόμους για ελέγχους, όπως έγινε και το περασμένο Πάσχα. Παράλληλα, είναι σε ισχύ και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, από την οποία θα εξαιρούνται μόνο οι φοιτητές, αλλά και όσοι εργάζονται σε άλλες περιφέρειες, ώστε να μπορέσουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

‘Αλλωστε, η κυβέρνηση κινείται με κύριο μέλημα τη δημόσια υγεία, όπως έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και βασίζεται στις εισηγήσεις των ειδικών. Έτσι, παρά την ανάγκη να ανοίξει η αγορά την εορταστική περίοδο, αποφασίστηκε η παράταση του lockdown έως τις 7 Ιανουαρίου και το άνοιγμα των καταστημάτων μόνο με click away – και αυτό υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Τι οδήγησε, όμως, σε αυτή την απόφαση; Το Μέγαρο Μαξίμου, πριν από τις οριστικές αποφάσεις, περίμενε τα επιδημιολογικά στοιχεία και την προβολή της επόμενης ημέρας. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει σαφής πρόοδος, η εικόνα δεν ήταν αυτή που θα ήθελαν οι ειδικοί ώστε να επιτρέψουν οποιοδήποτε άνοιγμα του εμπορίου.

Έτσι, στην κλειστή σύσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, τέθηκαν τα δεδομένα και μπήκε φρένο στον όποιο σχεδιασμό για κεντρική επανεκκίνηση της αγοράς ακόμα και υπό αυστηρούς όρους. Εξάλλου, ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε σε αντίστοιχες περιπτώσεις και σε άλλες χώρες δεν άφηνε περιθώρια. Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να ρισκάρει και να αυξηθούν κρούσματα και εισαγωγές. Απεναντίας, σαφής στόχος είναι όχι μόνο να μειωθούν τα κρούσματα, αλλά και να δοθεί ανάσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά την κατάσταση στον χώρο της αγοράς.

Σε αυτή τη σύσκεψη, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης. Την επόμενη ημέρα συνεδρίασαν οι λοιμωξιολόγοι και αποφασίστηκε, εκτός από τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, να ανοίξουν τα καταστήματα, αλλά μόνο με υπηρεσίες click away. Δηλαδή να γίνεται τηλεφωνική ή ηλεκτρονική παραγγελία και, μετά από συνεννόηση και προκαθορισμένο ραντεβού, ο πελάτης να παραλαμβάνει το προϊόν στον εξωτερικό χώρο. Και πάλι, όμως, οι προϋποθέσεις είναι αυστηρές, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι, εάν δεν τηρηθούν οι οδηγίες, θα κλείσουν όλα και θα πάμε σε αυστηρό lockdown. Σε αυτό το πλαίσιο, το ωράριο νυχτερινής απαγόρευσης θα έχει ισχύ από τις 10:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί από την Κυριακή για όσα καταστήματα click away ανοίξουν και από τη Δευτέρα για κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτι τους εργαζόμενοι και πελάτες αφού τα καταστήματα θα κλείνουν στις 9:00 το βράδυ. Από εκεί και πέρα, τα μηνύματα για τη μετακίνηση θα συνεχιστούν κανονικά και θα είναι υποχρεωτικά για οποιαδήποτε μετάβαση σε κατάστημα που θα λειτουργεί.

Δείτε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ