Κορονοϊός: Κρίσιμος ο Φεβρουάριος – Τα δεδομένα και η στρατηγική για την αντιμετώπιση ενός τρίτου κύματος

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΝΟΥ

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος ξεσπάσματος ενός νέου επιδημικού κύματος τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας μετά το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, αλλά και λόγω της διασποράς του νέου και πιο μολυσματικού στελέχους. Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, εκφράζουν στη Realnews τις ανησυχίες τους, τονίζοντας ότι τα μέτρα δεν πρέπει να ατονήσουν, έως ότου οι εμβολιασμοί αρχίσουν να παράγουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο κ. Τούντας κάνει λόγο για αναζωπύρωση του δεύτερου επιδημικού κύματος στη χώρα μας, που αναμένεται να ενταθεί τον Φεβρουάριο, με αύξηση των διασωληνωμένων και των νεκρών από την COVID-19. Αναλύοντας το σκεπτικό του, εξηγεί ότι τα διαγνωσμένα κρούσματα, που παρουσίασαν αύξηση τις προηγούμενες ημέρες, όπως, άλλωστε, και οι δείκτες μολυσματικότητας και θετικότητας που εξαρτώνται από αυτά, δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστοι επιδημιολογικοί δείκτες.

Ανησυχία

«Καθορίζονται σε σημαντικό βαθμό από τον αριθμό των διενεργούμενων εξετάσεων, τις περιοχές όπου διενεργούνται αυτές, τη σύνθεση του εκάστοτε εξεταζόμενου πληθυσμού. Πολύ πιο αξιόπιστοι επιδημιολογικοί δείκτες είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς και οι νεκροί, η δε αξιολόγηση της δυναμικής κάθε επιδημικού κύματος πρέπει να στηρίζεται πρωτίστως στον ρυθμό αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων και όχι τόσο στην αριθμητική μεταβολή τους. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων ασφαλώς σηματοδοτεί, έστω και έμμεσα, εξάπλωση της επιδημίας», αναφέρει, χαρακτηρίζοντας «πολύ πιο ανησυχητική εξέλιξη την πολύ πιθανή αύξηση των διασωληνωμένων και των νεκρών τις επόμενες λίγες ημέρες, ύστερα από δύο μήνες αργής αλλά σταθερής μείωσης». Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι στις 28/11/2020 καταγράφηκε ο μέγιστος ημερήσιος αριθμός θανάτων (121) του δεύτερου κύματος και στις 3/12/2020 ο μέγιστος ημερήσιος αριθμός διασωληνωμένων (622). Στις 28/1/2021 οι θάνατοι ήταν 18 και οι διασωληνωμένοι 268. Οι σημαντικές αυτές μειώσεις αποτελούν αναμφισβήτητα μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη του δεύτερου κύματος στη χώρα μας. Ομως, από την άλλη, στο διάστημα των τελευταίων 60 ημερών (28/11/2020-28/1/2021), ο ρυθμός ημερήσιας μείωσης των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών συνεχώς επιβραδύνεται και οι σχετικές πτωτικές καμπύλες τείνουν να μηδενιστούν τις επόμενες ημέρες. «Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η καμπύλη των θανάτων αναμένεται άμεσα να αντιστραφεί από πτωτική σε ανοδική και των διασωληνωμένων σε περίπου δέκα ημέρες», τονίζει ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Κορύφωση

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η δυσμενής αυτή πρόβλεψη οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως η αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος κατά τη διάρκεια των εορτών, στο μέτρο που ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών αντανακλά την έκταση της πανδημίας πριν από 20-30 ημέρες. «Οι αρνητικές επιπτώσεις από την έξαρση του δεύτερου κύματος θα ενταθεί τον Φεβρουάριο, λόγω της διασποράς του νέου και πιο μολυσματικού στελέχους στη χώρα μας και του ανοίγματος των σχολείων και του λιανεμπορίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει πολύ πιθανή την περιοδική αυστηροποίηση των μέτρων, μέχρι να αρχίσει να αποδίδει την άνοιξη η ενεργητική ανοσία με τους εμβολιασμούς. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με το δεύτερο αυτό κύμα, γι’ αυτό και δεν έχει νόημα να μιλάμε για τρίτο κύμα πριν σβήσει το δεύτερο», επισημαίνει.

Επιβάρυνση

«Δυστυχώς, τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά», αναφέρει από την πλευρά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγ. Μανωλόπουλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι εμφανής ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε καταστάσεις όπως το κύμα κρουσμάτων του Νοεμβρίου. «Τα ανοίγματα των διαφόρων δραστηριοτήτων των προηγούμενων εβδομάδων αρχίζουν να μεταφράζονται σε αύξηση κρουσμάτων, που πλέον πλησιάζουν τα 1.000, και κάθε νέο άνοιγμα θα επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση. Δεν πρέπει να μας καθησυχάζει ο σχετικά χαμηλός αριθμός θανάτων και ασθενών στις ΜΕΘ, γιατί αυτοί αντανακλούν την κατάσταση πριν από 3-4 εβδομάδες. Στη δεδομένη επιβάρυνση λόγω ανοιγμάτων έρχεται να προστεθεί και η επιβεβαιωμένη πια παρουσία του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους και στην Ελλάδα, που μοιραία θα εξαπλωθεί περισσότερο, καθώς είναι πολύ μεταδοτικό», σχολιάζει ο κ. Μανωλόπουλος. Και συμπληρώνει: «Ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος της πανδημίας είναι ορατός και σχεδόν δεδομένος, αν συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι μπορούμε να κοροϊδέψουμε τον ιό. Η δυσάρεστη εμπειρία άλλων χωρών πρέπει να μας έχει γίνει μάθημα και να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε κάθε απόφαση».

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ