Κορονοϊός: Κίνδυνος και για τρίτο κύµα – Τι λένε κορυφαίοι επιστήµονες

Της Δήμητρας Πανανού

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο που ελλοχεύει και έκκληση για προσοχή απευθύνουν μέσω της «R» κορυφαίοι επιστήμονες, που εξηγούν γιατί είναι τόσο αργή η αποκλιμάκωση της πανδημίας. Πότε προβλέπουν ότι θα μπορέσει να ξεκινήσει με ασφάλεια η χαλάρωση της καραντίνας. Ανησυχία και προβληματισμό ότι ένα πρόωρο, ακόμη και μερικό, «άνοιγμα» της αγοράς και της κοινωνίας είναι ικανό να προκαλέσει την επιτάχυνση ενός νέου, τρίτου, κύματος της πανδημίας μέσα στον Ιανουάριο, γεγονός που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό, εκφράζουν σε όλους τους τόνους οι ειδικοί μέσω των εισηγήσεών τους στην κυβέρνηση. Την αγωνία τους επιτείνουν η αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων COVID-19 και η παροδική αύξησή τους που παρατηρήθηκε μέσα στην εβδομάδα, παρότι η χώρα μας μετρά ήδη την τέταρτη εβδομάδα του lockdown.

Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιµώξεων στο Πανεπιστήµιο Κρήτης και µέλος της επιτροπής των εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας, είναι ξεκάθαρος. «Υπάρχουν µοντέλα, που τα έχουµε δει και τα γνωρίζουµε, τα οποία δείχνουν ότι, αν ξεκινήσει η αποκλιµάκωση πριν από τις 21/12, θα έχουµε τρίτο κύµα τον Ιανουάριο. Αν καθυστερήσει και γίνει υπό όρους, ίσως µπορέσουµε να περάσουµε αλώβητοι τον Ιανουάριο, να φτάσουµε στα µέσα Φεβρουαρίου, όταν και θα έχει αρχίσει η εµβολιαστική περίοδος», σηµειώνει ο καθηγητής. Και πάλι, όµως, όπως αναφέρει, το πρόβληµα θα συνεχίσει να υφίσταται, τουλάχιστον έως ότου εµβολιαστούν οι µεγάλοι µεταδότες, που είναι τα άτοµα νεαρής ηλικίας. «Τα εµβόλια θα χορηγηθούν πρώτα στους υγειονοµικούς και στις ευπαθείς οµάδες. Αυτό δεν θα αλλάξει το κλίµα. Θα συνεχίσουµε να έχουµε κρούσµατα και να αντιµετωπίζουµε κίνδυνο έξαρσης. Το κλίµα θα αλλάξει όταν εµβολιαστούν οι νέοι, κάτι που αναµένεται από Ιούνιο και µετά. Οπότε έχουµε µπροστά µας έναν µακρύ και δύσκολο χειµώνα και πρέπει να είµαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. ∆εν θα πρέπει να βιαστούµε να ‘‘ανοίξουµε’’ κοµµάτια της κοινωνίας και της οικονοµικής δραστηριότητας ενόψει των γιορτών. Θα ήταν µέγα λάθος», εκτιµά ο κ. Γκίκας και παροµοιάζει την πανδηµία µε ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. «Να µη βιαστούµε» «Είναι όλα µαθηµατικά», λέει µε νόηµα. «Αν βιαστούµε, τα κρούσµατα θα επιστρέψουν γρήγορα. Θα έχουµε ένα τρίτο κύµα. Αν, όµως, πάµε κλιµακωτά προς την έξοδο και µε έναν τρόπο που θα έχει επιδηµιολογική συνέπεια, θα µπορέσουµε να αποτρέψουµε τα χειρότερα», σηµειώνει ο κ. Γκίκας και αναφέρεται στο παράδειγµα του Ισραήλ, µια χώρα που, όπως λέει, ετοιµάζεται για το τρίτο lockdown. «∆εν πρέπει µε τίποτα να ακολουθήσουµε το παράδειγµα του Ισραήλ. Αρα, αυτό που πρέπει να κάνουµε είναι να περιµένουµε να αρχίσουν να αποκλιµακώνονται τα κρούσµατα -κάτι τέτοιο αναµένεται µέσα στο επόµενο δεκαήµερο- και µετά την αποκλιµάκωση να κάνουµε τον σχεδιασµό µας, ώστε τουλάχιστον µέσα στον Ιανουάριο να µην έχουµε επάνοδο της αύξησης των κρουσµάτων. Είναι στο χέρι µας να αποτρέψουµε ένα τρίτο κύµα πανδηµίας στη χώρα, εφαρµόζοντας πιστά µια σειρά από µέτρα στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασµού», δηλώνει δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας. Σχολιάζοντας παράλληλα την αργή αποκλιµάκωση των κρουσµάτων επισηµαίνει: «Κλείσαµε τα δηµοτικά και τους παιδικούς σταθµούς µία εβδοµάδα µετά. Αν δεν το κάναµε, τώρα θα λέγαµε ότι η επιβράδυνση οφείλεται σε αυτό. Κάτι συνέβη µεταξύ 17 Νοεµβρίου και σήµερα, το δεύτερο 15νθήµερο του Νοεµβρίου, που επιβράδυνε την κατάσταση. Προσωπική µου άποψη είναι ότι το lockdown ήταν χαλαρό, ο κόσµος κουράστηκε. Αυτό, όµως, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Στη φάση που βρισκόµαστε, η κοινωνία και η οικονοµία δεν πρέπει να ‘‘ανοίξουν’’».

Μεγάλη διασπορά

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδηµιολογίας, Αθηνά Λινού, κάνει λόγο για µεγάλη διασπορά, γεγονός που καθιστά τα πράγµατα ιδιαίτερα επικίνδυνα. «Ο ιός είχε εξαπλωθεί σε µεγάλο βαθµό και πλέον διασπείρεται και µέσα στην ίδια την οικογένεια και σε όλους τους χώρους εργασίας. ∆εν είχαµε αρκετά τεστ για να πιάσουµε αµέσως όσους νοσούν και δεν εξετάσαµε αντιπροσωπευτικά δείγµατα. Ακόµη και τώρα τα τεστ δεν συνταγογραφούνται, µε αποτέλεσµα πολλοί να τα αποφεύγουν για οικονοµικούς λόγους. Τα άτοµα που έχουν συµπτώµατα µέσα στην οικογένεια δεν αποµονώνονται, µε αποτέλεσµα το φαινόµενο να συνεχίζεται. Τα κρούσµατα κάποια στιγµή θα υποχωρήσουν. Μέχρι τότε, δεν πρέπει να ανοίξει η εστίαση», τονίζει η κυρία Λινού. Η καθηγήτρια Επιδηµιολογίας απευθύνει έκκληση στους Έλληνες να µη γιορτάσουν τα Χριστούγεννα µε τον παραδοσιακό τρόπο του ρεβεγιόν, λόγω του κινδύνου να βρεθούµε ξανά αντιµέτωποι µε υψηλό αριθµό κρουσµάτων και θανάτων στη χώρα µας. «Ακόµα και αν ‘‘ανοίξουν’’ η κοινωνία και η οικονοµία τα Χριστούγεννα, δεν θα πρέπει να τα γιορτάσουµε µε τον παραδοσιακό, κοσµικό τρόπο. Ο κίνδυνος θα ελλοχεύει και θα ξανασυνεισφέρουµε στην έξαρση της νόσου µε ένα τρίτο κύµα πολύ σύντοµα. Χρειάζεται υποµονή», σχολιάζει. Αναφερόµενη στην πορεία των κρουσµάτων, η κυρία Λινού ξεκαθαρίζει ότι τα στοιχεία που έχουµε δεν είναι επαρκή για να δείξουν την πραγµατικότητα. «∆εν υπάρχει µελέτη τυχαίου δείγµατος του πληθυσµού και δεν υπάρχουν τα δεδοµένα που θα µας πουν αυτά τα περίπου 2.000 κρούσµατα τι χαρακτηριστικά έχουν. Αυτό είναι βασική αρχή στην επιδηµιολογία, να γίνεται αναγωγή, αφενός, στον δείκτη θετικότητας στα κρούσµατα και, αφετέρου, στα χαρακτηριστικά του πληθυσµού», επισηµαίνει συµπληρώνοντας ότι είναι ανάγκη να πειστούν όλοι οι Έλληνες για τη χρησιµότητα των εµβολίων.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ