Κορονοϊός και καπνιστές: Κινδυνεύουν περισσότερο;

Επιβαρυντικός παράγοντας φαίνεται πως είναι το κάπνισμα, σύμφωνα με όσα είπε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν οι υπέρβαροι, οι παχύσαρκοι και οι καπνιστές είναι και αυτοί στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι ότι οι υπερβολικά παχύσαρκοι είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη γρίπη. Ωστόσο, συνέχισε, δεν έχει αναφερθεί κάτι σε αυτή την πανδημία σε σχέση με τους υπέρβαρους.

“Αντίθετα, αυτό που είναι γνωστό από ερευνητικές εργασίες είναι ότι οι καπνιστές υπερεκφράζουν αυτό τον υποδοχέα με τον οποίο συνδέεται ο ιός. Δεν έχουμε δει δεδομένα ότι ο καπνιστής κινδυνεύει περισσότερο, αλλά με βάση ερευνητικές εργασίες ότι υπερεκφράζουν τον υποδοχέα, έχουν περισσότερο υποδοχέα του ιού στο αναπνευστικό τους, φοβάμαι για τους καπνιστές, πρέπει να το πω αυτό, ότι μπορεί να εκτεθούν ευκολότερα” απάντησε σε ό,τι αφορά τους καπνιστές ο κ. Τσιόδρας.

“Όχι αναγκαστικά ότι θα νοσήσουν βαρύτερα, αλλά να εκτεθούν και να νοσήσουν πιο εύκολα. Άρα θέλει λίγη προσοχή το κάπνισμα. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι υγιεινό. Ξέρουμε όλοι ότι είναι μια κακή συνήθεια. Εάν μπορούμε να το περιορίσουμε, νομίζω κινδυνεύουμε λιγότερο να μας προσβάλει ο ιός στον οργανισμό. Αυτό σας το λέω από πειραματικά δεδομένα, δεν έχω κλινικά δεδομένα από μεγάλη μελέτη” πρόσθεσε.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.