Κορονοϊός: Η ποσοτική ανάλυση για την εξέλιξη της πανδημίας την Πέμπτη 26/11/2020

Νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020, ενώ οι νεκροί άγγιξαν τους 100 και τα κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν τα 2.000. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 2.018 κρούσματα κορονοϊού και 99 θάνατοι σε ένα 24ωρο, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 608. Το enikos.gr σε συνεργασία με τον γνωστό καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και τον Δρ. Σπύρο Καρακίτσιο από το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και το ερευνητικό κέντρο «HERACLES», παρουσιάζει την ποσοτική ανάλυση των δεδομένων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Ακολουθεί η ανάλυσή τους:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρόλο που ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν ο υψηλότερος από κάθε προηγουμένη φορά (32.868), εντούτοις ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνέχισε τη συνολικά πτωτική πορεία που παρατηρείται στον εβδομαδιαίο μέσο όρο που ξεκίνησε εδώ και μια εβδομάδα. Ο υψηλός αριθμός των θανάτων που συνεχίζεται, υποδηλώνει, ότι μέχρι και πριν 13 ημέρες, ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου ήταν υψηλός, καταδεικνύοντας την πλημμελή εφαρμογή του lockdown από τους πολίτες τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του. Ο υψηλός αριθμός των θανάτων σε συνδυασμό και με την έντονη πτώση που παρατηρείται αυτές τις ημέρες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει ότι έγινε πιο συνεπής εφαρμογή του lockdown μετά τις 17-18 Νοεμβρίου, περίπου 10 μέρες μετά την ανακοίνωση του. Η πορεία των μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία αυτών όπως προδιαγράφεται από το μοντέλο CORE, αποτυπώνονται στο σχήμα που ακολουθεί.

Με βάση την πορεία των κρουσμάτων, δημιουργείται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο αριθμός τους θα συνεχίσει να πέφτει, και εάν το lockdown διατηρηθεί μέχρι και τις 14 του Δεκεμβρίου, είναι πιθανό να φθάσουμε σε μέση εβδομαδιαία τιμή στα 1000 κρούσματα. Εντούτοις, πιο ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν όταν θα έχουμε διαθέσιμα και τα αποτελέσματα από τον ΕΟΔΥ των επομένων ημερών, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των κρουσμάτων, αλλά και του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ