Κορονοϊός: Γιατί συστήνεται ο εμβολιασμός των εγκύων – Τι είπε η Θεοδωρίδου

Κατά την ενημέρωση της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον εμβολιασμών των εγκύων. “Οι ενδείξεις έχουν καθοριστεί έγκαιρα στη χώρα μας από την Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας και έτσι οι συστάσεις είναι να εμβολιάζονται:

– Οι έγκυες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, όπως για παράδειγμα, οι νοσηλεύτριες

– Οι έγκυες με συννοσηρότητα, διαβήτης, παχυσαρκία και

– Όλες οι έγκυες αφού ενημερωθούν σωστά και πάρουν τη συμβουλή του γυναικολόγου τους” τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Γιατί ενισχύεται η σύσταση εμβολιασμού των εγκύων

Ακολούθως η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε την ανάγκη εμβολιασμού για τις έγκυες κατά του Covid επισημαίνοντας τους κινδύνους που υπάρχουν για τη μητέρα και το έμβρυο: “Οι γνώσεις για τον κίνδυνο από Covid λοίμωξης στην έγκυο και το κύημα αυξάνουν. Και πρόσφατες περιγραφές, μικρού βεβαίως αριθμού περιπτώσεων από το εξωτερικό, από την Ιρλανδία συγκεκριμένα, αλλά και από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεσσαλονίκης, έχουν δείξει ότι η νόσος της εγκύου με Covid προκαλεί βλάβες σημαντικές στον πλακούντα, την πλακουντίτιδα Covid.

Δεν έχει διαπιστωθεί κάθετη μετάδοση, δηλαδή η μετάδοση του ιού από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο. Είναι εξαιρετικά σπάνιο και ούτε αυξημένος κίνδυνος συγγενών ανωμαλιών. Φαίνεται όμως ότι ο ιός δημιουργεί βαριές αλλοιώσεις στον φραγμό, όπως είναι ο πλακούντας, μεταξύ μητέρας και εμβρύου, με αποτέλεσμα δυσάρεστες επιπτώσεις πάνω στο έμβρυο. Άλλη επομένως μία έκφραση της δράσης της λοίμωξης από τον κορονοϊό, που ενισχύει τη σύσταση εμβολιασμού των εγκύων κατά του Covid” υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Για τα παιδιά

Θα ζυγίσουμε πολύ το θέμα των εμβολιασμών στα παιδιά και θα αποφασίσουμε τον χρόνο, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, είπε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών «Η επιτροπή εμβολιασμών είναι η κατάλληλη για το θέμα και θα μελετήσει όλα τα ζητήματα. Θα συνεκτιμήσει τους παράγοντες και βάσει αυτών θα διαμορφώσει το σκεπτικό που θα στηρίξει την απόφασή της», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας για μία ακόμη φορά πως ο ενδεχόμενος μελλοντικός εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν θα γίνει παράγοντας διακρίσεων στην εκπαίδευση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ