Κορονοϊός: Γιατί η Ελλάδα θα πάρει λιγότερα εμβόλια από την Pfizer σε πρώτη φάση – Τι είπε ο Πέτσας

“Η Ελλάδα προμηθεύεται εμβόλια όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι μια συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε. και κάθε κράτος – μέλος λαμβάνει τα εμβόλια που αντιστοιχούν στον πληθυσμό του. Επομένως παίρνει η Ευρώπη λιγότερα εμβόλια, παίρνει και η Ελλάδα λιγότερα εμβόλια” τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους που η Ελλάδα θα προμηθευτεί μικρότερο αριθμό εμβολίων για τον κορονοϊό.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας “πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι βασικό χαρακτηριστικό της δυσκολίας προμήθειας στην πρώτα φάση είναι το γεγονός ότι η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις και στις ΗΠΑ κατά 900.000 εμβόλια, όπως φάνηκε γι’ αυτή την εβδομάδα. Επομένως βρισκόμαστε στην πρώτη φάση ενός τιτάνιου έργου. Αυτό που έχει σημασία σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι να υπάρξει αδειοδότηση από τους Διεθνείς Οργανισμούς, μετά να έρθουν τα πρώτα εμβόλια στη χώρα μας που πιθανότατα θα είναι έως το τέλος της χρονιάς – πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα πριν από την Πρωτοχρονιά – και μετά να εφαρμοστεί στην πράξη ο περίπλοκος μηχανισμός για την εισαγωγή στη χώρα μας, την αποθήκευση, τη μεταφορά στα εμβολιαστικά κέντρα την προτεραιοποίηση ώστε να φτάνει κάθε συμπολίτης να κάνει το εμβόλιο και όλα να λειτουργήσουν σωστά”.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπος “από τον Φεβρουάριο και μετά αναμένουμε πολύ περισσότερα εμβόλια. Ας μείνουμε στο ότι γίνεται η αρχή γρηγορότερα. Έχουμε βέβαια λιγότερα εμβόλια και το σύστημα θα δοκιμαστεί ώστε να είμαστε έτοιμοι για να έχουμε τη συνεχή ροή εμβολίων”.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το εάν η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τον σχεδιασμό για επίτευξη ανοσίας στο 60% έως το καλοκαίρι, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι “εμείς με τα συμβόλαια προαγοράς που υπάρχουν θα έχουμε 25 εκατ. εμβολίων μέχρι τέλος Ιουνίου. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια μεγάλη διαταραχή εκτός από τις πρώτες παραδόσεις και παραλαβές στη χώρα μας. Κρίσιμο θα είναι το διάστημα του Ιανουαρίου για να σχεδιάσουμε μετά την πολιτική μας. Προχωράμε τον σχεδιασμό ανάλογα με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας. Και αυτά είναι ότι περιμένουμε την έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer και μακάρι να έχουμε νεότερα και από άλλες εταιρείες”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ