Πάσχα 2020: Εντατικοί έλεγχοι για τους παραβάτες – Αστυνομικοί με πολιτικά, μπλόκα και drones

Από τις 2 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής μέχρι και τις 6 το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, καθώς αυτές οι 52 ώρες θεωρούνται και οι πιο κρίσιμες θα βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. στο οποίο περιλαμβάνεται η αποτροπή μετακινήσεων για μαζικά οικογενειακά τραπέζια σε εξοχικά και φιλικά σπίτια, περιαστικά της Αττικής και σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιωχθεί να κλείσουν οι δίοδοι σε κομβικά οδικά σημεία της Αττικής.

Η ηγεσία της Αστυνομίας με σχετικές εντολές στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα στέλνει στις εκκλησίες για περιπολίες τα πληρώματα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ταυτόχρονα, στο σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται και αστυνομικοί με πολιτικά που θα εποπτεύουν και θα δίνουν πλήρη εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, σε εγρήγορση θα βρίσκεται και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Έχει απλώσει «δίχτυ» στο διαδίκτυο, ώστε να εντοπίζει τους «ακραίους» που θέλουν να παρασύρουν κόσμο να συγκεντρωθούν αύριο και την Μεγάλη Παρασκευή έξω από εκκλησίες. Κι αυτό γιατί στη ΓΑΔΑ είχαν προηγηθεί πληροφορίες για για ιερέα ο οποίος έκλεινε ραντεβού με πιστούς μέσω γραπτών μηνυμάτων, οι οποίοι ήθελαν να λάβουν την Θεία Κοινωνία. Αμέσως η αστυνομία ενημέρωσε τον προϊστάμενο του ιερέα για την δραστηριότητά του ζητώντας να τον επιπλήξουν και να σταματήσει η διαδικασία.

Οι αστυνομικοί θα ελέγχουν όλα τα χαρτιά όσων κινούνται και θα είναι αυστηροί με τους… “περίεργους” ισχυρισμούς. Τα αστυνομικά μπλόκα θα στηθούν στις Λεωφόρους Μαραθώνος, Μεσογείων, Μαρκοπούλου, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου και Πεντέλης, Φυσικά στις εθνικές οδούς Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου ήδη διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ειδικότερος είναι ο σχεδιασμός για την επιτήρηση και τους ελέγχους στην Αττική Οδό. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι αρμόδιοι αξιωματικοί, με ή χωρίς ολική απαγόρευση, περιμένουν αύξηση της κίνησης στην Αττική Οδό. Ανησυχούν για τη δημιουργία ουρών οχημάτων προς έλεγχο, κάτι που θα δημιουργήσει εκνευρισμό και πεδίο αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες. Για αυτόν τον λόγο τα μπλόκα αναμένεται να στηθούν κοντά σε εξόδους της Αττικής Οδού, προκειμένου να αποφευχθεί το μποτιλιάρισμα και να υπάρχει η δυνατότητα αναστροφής προς το άλλο ρεύμα κυκλοφορίας.

Προβληματισμός υπάρχει στην ΕΛ.ΑΣ. για την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, καθώς ανησυχούν για την πιθανότητα περιφορών Επιταφίων εκτός ναών και την αφή του Αγίου Φωτός εξωτερικά. Επίσης, μετά τις αποφάσεις των δήμων για κλείσιμο των νεκροταφείων στους τόπους ευθύνης τους, η Ελληνική Αστυνομία καλείται να περιφρουρήσει και αυτή τη διαδικασία, κυρίως τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου πολλοί πολίτες βρίσκονταν σε αυτά για να τιμήσουν τους ανθρώπους που έχασαν. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν ακραίες συμπεριφορές, ωστόσο θα έχουν υπό διακριτική επιτήρηση κυρίως περιφερειακά νεκροταφεία της Αττικής. Αντίστοιχη εγρήγορση θα υπάρχει και το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, για όσους επιδιώξουν να μετακινηθούν προκειμένου να παραβρεθούν στο οικογενειακό ή φιλικό γιορτινό τραπέζι. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η επιτήρηση περιοχών και γειτονιών της Αττικής θα γίνεται με εντατικές και συχνές περιπολίες για τον εντοπισμό μεγάλων συναθροίσεων σε αυλές, πιλοτές και ταράτσες. Στον εντοπισμό τέτοιων υπερβολικών καταστάσεων θα χρησιμοποιηθούν drones και ελικόπτερα, που θα ειδοποιούν τις επίγειες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες θα κάνουν αρχικά συστάσεις με τηλεβόα ή ακόμη και διά ζώσης και στην περίπτωση μη συμμόρφωσης θα βεβαιώνουν πρόστιμα, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις θα προβαίνουν και σε συλλήψεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ