Κορονοϊός: Εφημερίες για «γερά νεύρα» – 635 εισαγωγές στα νοσοκομεία, κάθε 15 λεπτά και μια νέα στο Τζάνειο

«Καζάνι που βράζει» ολόκληρη η χώρα εξαιτίας του κορονοϊού με τις αντοχές των νοσοκομείων να δοκιμάζονται σκληρά. Τα κρούσματα την Πέμπτη ανήλθαν σε 3.491 και ο αριθμός των διασωληνωμένων στους 755 κάνοντας την κατάσταση να μοιάζει «εκρηκτική».

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) συνεχίζει να βρίσκεται στα όρια της… ασφυξίας καθώς χθες πραγματοποιήθηκαν 635 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη κορονοϊού στα νοσοκομεία σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ στις 31 Μαρτίου καταγράφηκαν άλλες 628 εισαγωγές με τις περισσότερες από τις μισές στην Αττική, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό». Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η πίεση που θα δεχθεί και τις επόμενες εβδομάδες το Σύστημα Υγείας θα είναι έντονη και θα πρέπει να αναζητηθούν νέες εφεδρείες.

Γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία μιλούν για δραματικές εικόνες και εφημερίες για… γερά νεύρα, ενώ αρκετοί ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, αφού η πληρότητα σε πολλά νοσοκομεία αγγίζει το 100%. Συγγενείς και οικογένειες μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υψώνουν κραυγή αγωνίας για τους δικούς τους ανθρώπους, ειδικά για εκείνους που βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Συνολικά, χθες έως τις 9 το βράδυ οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν σε 5.221, από τους οποίους οι 3.954 σε απλές κλίνες και οι 1.267 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης). Οι διασωληνωμένοι ήταν 755, αποτελώντας νέο αρνητικό ρεκόρ για την περίοδο της επιδημίας. Από αυτούς, οι 477 είναι άνω των 65 ετών, οι 263 ηλικίας 40-64 ετών και άλλοι 15 ασθενείς είναι στη νεότερη ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών. Αξιοσημείωτο, βέβαια, είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των ανθρώπων 18-64 ετών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι φτάνει πλέον στο 37%.Κάθε 15 λεπτά μια εισαγωγή

Τουλάχιστον 50 εισαγωγές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού έγιναν τη νύχτα, κατά τη διάρκεια της εφημερίας του Τζάνειου Νοσοκομείου, όπου πλέον δεν υπάρχει καμία κενή κλίνη ΜΕΘ. Στα πλάνα που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, φαίνονται ασθενείς με οξυγόνο στους διαδρόμους του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όπως φαίνεται στη φωτογραφία από το βιβλίο εισαγωγών, αυτές γίνονται με διάστημα μερικών λεπτών μεταξύ τους. Σχεδόν κάθε 15 λεπτά γινόταν και μια εισαγωγή.

Παγώνη: Όποιος εφημερεύει περνά τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του

Για δύσκολες νύχτες στις εφημερίες των νοσοκομείων αναφοράς έκανε λόγο η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σε οριακό μεν σημείο αλλά οι γιατροί δίνουν αγώνα για να παρέχουν στους ασθενείς όσα είναι απαραίτητο. «Δύσκολες νύχτες, πολύ δύσκολες νύχτες. Ειδικά για όσους συναδέλφους ήταν στα επείγοντα covid. Ήταν να τους λυπάσαι. Έζησαν τραγικές στιγμές» τόνισε η Ματίνα Παγώνη, που είναι γιατρός στο νοσοκομείο «Γεννηματά».

«Όποιος εφημερεύει, περνά τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής του. Και είναι μεγάλη ευθύνη των ανθρώπων που διασωληνώνουν» πρόσθεσε. Όπως περιέγραψε η εφημερία που ολοκληρώθηκε στο «Γεννηματά» είχε 72 εισαγωγές περιστατικών covid. Ταυτόχρονα, 13 διασωληνωμένοι είναι εκτός ΜΕΘ, ενώ το νοσοκομείο είναι γεμάτο και ήδη άρχισαν οι διακομιδές περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία.

«Έχουμε μια ΜΕΘ έξω από τη ΜΕΘ. Εμείς δεν κάνουμε διαλογή για το ποιοι θα διασωληνωθούν και ποιοι όχι. Όσοι έχουν κριτήρια διασωλήνωσης θα διασωληνωθούν. Δεν περιμένουμε να αδειάσει κρεβάτι για να διασωληνώσουμε. Διασωληνώνουμε και σιγά σιγά θα βρεθεί και το ανάλογο κρεβάτι» τόνισε. Οι περισσότεροι άνθρωποι που εισήχθησαν στο νοσοκομείο είναι νέοι, υπογράμμισε η κ. Παγώνη.

«Να δώσουμε μάχη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί» σημείωσε, αναφέροντας ότι οι εισαγωγές περιστατικών covid είναι δύσκολα περιστατικά «γιατί αλλάζουν συνεχώς κλινική εικόνα». Μεταξύ όσων αντιμετωπίζουν οι γιατροί είναι και η ενημέρωση των συγγενών των ασθενών. «Την ενημέρωση την κάνει ένας. Πόσο πιεστικό είναι να ενημερώνεις έναν συγγενή από τηλέφωνο. Άλλο να έχεις τον άλλον απέναντί σου και να τους λες πέντε πράγματα και άλλο από ένα ψυχρό μέσο» ανέφερε, λέγοντας ότι η ίδια κάνει τις ενημερώσεις στο «Γεννηματά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ