Κορονοϊός-Χάρτης ECDC: Στο “πορτοκαλί” η Ελλάδα – Η μοναδική χώρα με “πράσινες” περιοχές

Στο “πορτοκαλί” χρώμα βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους, στον χάρτη που δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στο κίτρινο χρώμα που σημαίνει πως έχουν και λιγότερα κρούσματα το τελευταίο 14ημερο. Σε παρόμοια καλή κατάσταση βρίσκονται η Κρήτη η βορειοδυτική Πελοπόννησος και μέρος της δυτικής Θεσσαλίας. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους χάρτες το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη. Αυτό σημαίνει πως έχουν πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Η χώρα μας, ωστόσο, είναι η μοναδική μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, που έχει περιοχές στο “πράσινο” χρώμα, όπως προκύπτει από τον αναθεωρημένο χάρτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα. Στην πράσινη (ασφαλέστερη) ζώνη βρίσκονται η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.

Οι χάρτες αυτοί αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της ΕΕ και τα νέα δεδομένα που αφορούν το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο από τις 21 έως στις 28 Ιανουαρίου.

Η Ελλάδα με ελάχιστες άλλες χώρες της Ευρώπης βρίσκεται ολόκληρη στο “πράσινο” και όσον αφορά τον χάρτη με το δείκτη θετικότητας, στον οποίο το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει στο “κίτρινο”. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%.

Το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι χρωματισμοί στους χάρτες γι’ αυτές τις περιοχές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ